Međimurje Press
Prenosimo

RTL prenio poruku osječkog liječnika

Neobična želja liječnika: ‘Nemojte nam pljeskati niti nas slaviti, čuvajte snagu dlanova za šamaranje…’

Igor Berecki,  pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece KBC-a Osijek, osvrnuo se na nadljudske napore medicinskog osoblja diljem Hrvatske u borbi s koronavirusom.

Pritom je uputio neobičan apel građanima: “Nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu”. Berecki kaže kako će ti isti ljudi i nakon što kriza prođe nastaviti raditi svoj posao, a građanima poručuje da snagu svojih dlanova čuvaju za šamaranje budućih “lažnih branitelja”, “osnivača stranki”, “zaslužnih političara” i “narodnih tribuna”.

”Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli “na prvoj crti bojišnice”.

Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo: oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dragovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti – njih se već sada omalovažava, ponižava, potkrada za plaću i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja “ne ume da radi, al’ ume da organizuje”) naslikava u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima “na terenu”.

Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, šetnicama i okupljalištima.

Ili švercaju opremu, propusnice, zaštitne maske, lijekove… Jame dok se može jamiti.

Ili ih jednostavno nema nigdje: sakrili su se iza brda brašna, kvasca, klozet-papira i nekoliko stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi.

A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim crtama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni… a onda će se odnekuda stvoriti 300.000 – 400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli Covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije… i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu.

Oni koji su ovo iznijeli na svojim ramenima vratit će se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti ih raditi bez želje za osvrtanjem unatrag… jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban.
A novi paraziti će i dalje parazitirati.

I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih “lažnih ranitelja”, “osnivača stranki”, “zaslužnih političara” i “narodnih tribuna”.

Premda, odavno nemam iluzija o tome da će itko od njih ikada loše proći”, zaključio Berecki u svom podužem Facebook statusu. 

https://www.rtl.hr/vijesti-hr

Foto: Osijek031.com

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja