Saborski zastupnik napao Kristiana Novaka

Riječ ‘cigan’ vrijeđa Rome!

Zbog sve brojnijih zahtjeva koji su mu upućeni, kao i vlastitih stavova, saborski zastupnik Veljko Kajtazi reagirao je na knjigu i predstavu ‘Ciganin, ali najljepši’ zbog korištenja naziv ‘cigan’.

‘Nisam htio reagirati na knjigu ‘Ciganin, ali najljepši‘ autora Kristijana Novaka, a zatim ni na istoimenu predstavu imajući u vidu kako između navedenog i manjine koju zastupam ne postoji poveznica te da je korištenje naziva ‘cigan’ romska zajednica jasno odbila na Prvom svjetskom kongresu Roma održanom u Londonu 1971.’, navodi u svojem priopćenju saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

No, zbog brojnih zahtjeva koji su mu upućeni kao i vlastitih stavova, napominje kako naziv knjige i predstava doprinose stereotipiziranju Roma.

U svojem obraćanju javnosti ističe kako identiteti Roma korišteni u predstavi nisu dobro interpretirani i predstavljeni te da se ograničen način života na određenom području poistovjećuje s cijelom romskom zajednicom koja nije homogena, kao i to da se u najvećem broju slučajeva ne identificiraju s pojmom ‘ciganina’ te ga smatraju pogrdnim i uvredljivim.

‘Nadam se da će u budućnosti biti što manje ovakvih slučajeva i potrebe za reakcijama’, poručio je zastupnik Kajtazi.

(Autor: Ivana Barišić)

Izvor: www.tportal.hr

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*