Međimurje Press
PrenosimoTurizam

Smjena direktora turističkih zajednica!

DIREKTORI turističkih zajednica u Hrvatskoj, kojih je prema zadnjim informacijama Ministarstva turizma i sporta oko 300 (broj se smanjio jer su se neki TZ-ovi spojili), smjenjuju se odmah nakon Nove godine jer 1. siječnja 2022. na snagu stupa odredba članka novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji je donesen 2020. godine.

Mora im se pronaći novo radno mjesto

No, kako doznajemo, sadašnji direktori TZ-ova neće dobiti otkaz, odnosno ne ostaju bez posla, već će se za njih unutar turističke zajednice morati pronaći novo radno mjesto ako imaju sklopljen ugovor na neodređeno. Osim direktora turističkih zajednica, na natječaju će se odabrati i novi direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prema novoj odredbi Zakona, direktori se biraju na mandat od četiri godine, što dosad nije bio slučaj, već im je mandat trajao neodređeno, odnosno sve dok im je Turističko vijeće na kraju godine potvrđivalo izvješće.

“Prestanak mandata direktora ne znači i prestanak ugovora o radu”

U Ministarstvu turizma i sporta Indexu su rekli da 1. siječnja 2022. godine na snagu stupa odredba članka 22. stavka 2. Zakona o turističkim zajednicama te da su stupanjem na snagu ove odredbe ispunjeni zakonski uvjeti za raspisivanje natječaja za izbor direktora turističkih zajednica.

“Izborom direktora turističkih zajednica prestaje mandat za obnašanje dužnosti direktora osobama koje su tu dužnost obnašale do izbora direktora turističkih zajednica u skladu s člankom 75. prijelaznih odredaba Zakona. Prestanak mandata direktora ne znači i prestanak ugovora o radu po sili zakona”, odgovorili su nam na upit o tome hoće li sadašnji direktori dobiti otkaze.

Turističko vijeće odlučuje o raspisivanju natječaja

Na pitanja radnih odnosa potrebno je, navode, primijeniti odredbe Zakona o radu te direktori koji su u trenutku prestanka mandata imali zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme zadržavaju prava iz radnog odnosa predviđena ugovorom o radu.

“Za ispravnu primjenu Zakona o radu odgovoran je poslodavac, u ovom slučaju su to turističke zajednice. Stoga ne postoji jednoznačan odgovor o pitanju otkazivanja ili sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme na drugim radnim mjestima, nego je svaki pojedini radni odnos potrebno razmatrati u odnosu na sklopljeni ugovor”, navodi Ministarstvo.

Odluku o raspisivanju natječaja, a time i rokove, odnosno vrijeme u kojem će se direktori birati, kažu da donosi Turističko vijeće.

“Turističko vijeće svake TZ na kraju bira najboljeg kandidata i donosi odluku”, navode.

Ministarstvo o razlozima zašto se biraju novi direktori

Na pitanje zašto je došlo do izmjene ovog zakona, po kojem se odsad direktori biraju na četiri godine, odgovorili su nam kako su već prije pandemije, 2019. godine, započeli s reformom zakonskog okvira koja je usmjerena na održivost i profesionalizaciju sustava turističkih zajednica, gdje će direktori imati mandat na četiri godine.

“Tako se osigurava konkurentnost i mogućnost bržeg odgovora na izazove s kojima se upravljanje destinacijom suočava, a što je osobito postalo vidljivo u prošloj godini. Osim toga, održivi razvoj turizma koji mi želimo, zahtijeva specifična znanja, koja uključuju i okolišni aspekt i odgovor na klimatske promjene, digitalizaciju, a možda i najbitnije od svega društvenu održivost i bolji život lokalnog stanovništva”, kažu u Ministarstvu.

Tekst: Martina Pauček Šljivak

Izvor: https://www.index.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja