Što se događa u hrvatskim školama?

Klinci se redovito mlate do krvi, država ne reagira. Ovo je 6 najgorih slučajeva!

Nakon recentnog slučaja u Čakovcu, donosimo najgore priče o zlostavljanju, premlaćivanju i mučenju učenika

Slučaj profesora koji je, kaže isprovociran njihovim bezobrazlukom, napao dva učenika u čakovečkoj školi naveo nas je da potražimo najgore slučajeve nasilja koji su u zadnjih nekoliko godina zabilježeni u hrvatskim školama.

Država svako malo donosi nacionalne strategijske planove za suzbijanje, ali ne događa se ništa. Sa svakim novim incidentom škole, centri za socijalnu skrb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prosvjetne inspekcije i svi ostali nadležni djeluju jednako paralizirano, a nasilnici često divljaju godinama.

Kao najveći problem čini se to što škole nemaju propisane mehanizme koji bi zaustavili agresivce, a da im pritom ostave nekakvu šansu za rehabilitaciju. Rješenje nemamo, ali evo slučajeva koji su nas posebno uznemirili, pa možda netko nešto smisli.

1. GOLOG GA VEZALI ZA DRVO I TUKLI

Istraživačka emisija Nove TV, Provjereno, početkom studenog donijela je priču iz slavonske škole koja nikako ne može izaći na kraj sa trojicom zlostavljača dobi između 12 i 14 godina. Na vrhu duge liste njihovih ispada stoji onaj kada su 12-godišnjaka skinuli do gola, zavezali za drvo, polili uljem i pretukli.

Dječakova majka pred kamerama je ispričala kako je napada bilo i ranije, pa su njezinom sinu zlostavljači jednom glavom udarali o pod. Shvatila je da se nešto događa kada je dječak počeo krasti kako bi napadače podmitio da ga ostave na miru.

Škola je znala da problem postoji, ali nije mogla spriječiti napade. Primijetit ćete da je to lajtmotiv svih priča o zlostavljanju. Ravnatelj je pokušao razgovarati s roditeljima, službe tvrde da su radile sve što su mogle, ali djeca do 14 godine ne mogu kazneno odgovarati, pa se dugo vremena nije dogodilo ništa.

Na kraju su dvojica zlostavljača starija od 14 godina poslana u „domove zatvorenog tipa”, nekada poznate kao popravne domove, a najmlađi iz grupe ostao je u školi ali radi sa socijalnim radnikom i pokazuje znakove napretka.

2. PRETUČEN DVA SATA SJEDIO U RAZREDU

Dnevnik.hr je početkom 2013. godine donio priču o napadu na hodniku neimenovane hrvatske škole. Žrtva je ovaj put imala samo 10 godina, a napadači su bili učenici viših razreda. Kako je sam dječak rekao za kamere: Odvukao me u hodnik i tamo me primio za vrat i najmanje četiri puta s glavom u zid udarao, onda me bacio na pod i skakao mi po ruci.”

Napad se dogodio oko 13 sati, a desetogodišnjak je na nastavi sjedio sve do 15 sati, kada je netko konačno nazvao njegovu majku. Ispostavilo se da to nije prvi napad istog dvojica na tog dječaka. Iz škole su potvrdili da se incident dogodio, a iz ministarstva su poslali priopćenje.

3. GUŠIO SE ISPRED ŠKOLE

U tučnjavi pokraj Osnovne škole Pučišta na Braču stradao je još jedan 12-godišnji dječak, i to u isto vrijeme kada se događala priča iz Slavonije. Mediji su pisali da je dječaka pronašla medicinska sestra dok se „gušio ispred škole”.

Škola je tvrdila kako je u pitanju bila tučnjava jedan na jedan, dječak je roditeljima ispričao da su ga tukla dvojica. Roditelji su rekli kako je njihov sin već bio žrtva istih nasilnika, te da su sve prijavili razrednici i ravnatelju škole. Iz ministarstva su na ovaj slučaj reagirali priopćenjem u kojem su izrazili zabrinutost zbog vršnjačkog nasilja.

4. DOGOVORENE TUČNJAVE U SPLITU

Krajem siječnja ove godine na Facebooku se pojavio video dvije djevojčice iz Splita koje su se mlatile u dogovorenoj tučnjavi dok su njihovi kolege stajali oko njih i navijali. Pokazalo se da je to samo jedan od videa sličnih tučnjava koje se već neko vrijeme objavljuju na Facebooku, YouTubeu i Instagramu.

U priču se uključila i policija uz konstataciju da za tučnjave znaju ali svaki put kada izađu na teren tamo ne zateknu nikoga.

5. DEČKU JE NA KRAJU DIJAGNOSTICIRAN PTSP

Trinaestogodišnji dječak je tijekom šest godina 20-ak puta završio na hitnoj zbog ozljeda koje su mu nanijeli njegovi vršnjaci u osnovnoj školi Sesvetska sela, pisao je Jutarnji list u ljeto 2013. Priču je u medije pustio dječakov otac kada je ovaj prestao govoriti, nakon čega mu je dijagnosticiran PTSP. Posljedica poremećaja bili su grčevi u rukama i nogama, rušenje u nesvijest i napadi bijesa.

Otac je ispričao da je prvi sukob izbio već u drugom razredu, kada je sina u školi zatekao krvave glave. Rečeno mu je da je kolega iz razreda dječaku udarao glavom o pod. Incidenti su se nastavili usprkos prijavama školi, sve dok nisu završili dijagnozom koju u Hrvatskoj obično dobivaju ratni veterani. Otac se obraćao i dječjoj pravobraniteljici i tražio pomoć od Ministarstva obrazovanja, ali nitko mu nije pomogao.

6. SKOČIO KROZ PROZOR DA NE MORA U ŠKOLU

Još jednu priču o nasilju nad 10-godišnjakom početkom ove godine donijelo je Otvoreno. Dječaka su u neimenovanoj školi zlostavljači zaključavali u WC i gurali mu glavu u školjku, zatvarali su ga u ormarić, a kući je znao doći i s opekotinama od radijatora.

Kroz što njezin sin prolazi, mama je doznala kada je jednom usred razgovora s njom skočio kroz prozor. Htio je slomiti ruku ili nogu kako ne bi morao ići u školu. Majka je pozvala policiju i obavijestila Ministarstvo, ali nasilje se nastavilo. Kada je nakon nekog vremena vidjela da dječak ima krv u stolici, on joj je objasnio da ne ide na WC jer su mu zlostavljači rekli da s njega neće živ otići.

(Vedran Vrabec)

Izvor: www.telegram.hr

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*