Strava na Oroslavskom hipodromu

Zbog neishranjenosti i nebrige, konji Josipa Tuđe osuđeni na smrt u najgorim mukama

Zabrinuti žitelji Oroslavja, predstavljajući se kao prijatelji životinja, ovih su nam dana poslali uznemirujuće fotografije uginulih konja na farmi vlasnika oroslavskog hipodroma i “Štalice” Josipa Tuđe. Kažu kako je preostalih 30-ak konja koliko ih je još preostalo u štali, izgladnjelo i žedno, a ni krivi ni dužni ostavljeni su na milost i nemilost tragičnoj sudbini jer si nažalost sami ne mogu pomoći.
– Ovi jadni sportski konji su nažalost postali žrtve čovjeka koji je sa svojim poduzećem Oreh završio u ogromnim financijskim problemima, ali se zato vrlo rado slika po lokalnim televizijama i glumi nekakvog pučkog tribuna. Osim što su konji neishranjeni, žedni i stalno zatvoreni, ugibaju i zbog neadekvatne veterinarske zaštite. Izgledaju loše i zasigurno su puni glista i ostalih parazita – tvrde mještani Oroslavja.

I osobno smo se putem “liste srama” Porezne uprave uvjerili da tvrtka Oreh u stečaju ima dug od 635 tisuća kuna, a on osobni dug Tuđe pak iznosi čak 3,6 milijuna kuna, što je ukupno preko 4,2 milijuna kuna.

“Normalno je da konji ugibaju”

Vlasnik konja Josip Tuđa rekao nam je kako u Africi umiru milijuni djece, a ovdje se pravi problem o nekoliko njegovih uginulih konja.
– Umiru ljudi, ugibaju i sve ostale životinje i sasvim je normalno da ugibaju i konji, naročito preko zime. Pa jedan konj prije nekoliko godina uginuo mi je i na samoj stazi na hipodromu gdje se održavala kasačka utrka. U cijeloj ovoj priči radi o najobičnijoj podvali jednog mog radnika, Milorada Brkića, kojem sam davao 500 kuna tjedno da mi pomaže postavljati ogradu oko ranča, kako bi konje sada na proljeće mogao pustiti izvan štale. On je fotografije uginulih konja objavio na Facebooku. To mi je hvala što sam mu dao posao. Osim toga i stalno me potkradao. Krao mi je iz štale opremu, zob, kukuruz, sve čega se domogao, pa više tamo ništa ne mogu ni ostavljati. Zbog krađa ga je privodila i policija – rekao nam je Tuđa.

Na upit ugibaju li mu konji zbog neishranjenosti i nebrige, Tuđa nam je rekao kako je istina da ne hrani konje baš onako kako bi trebalo, a zbog nedostatka novca ne može im pružiti ni adekvatnu veterinarsku zaštitu. No, dodaje, od gladi i žeđi, kao što neki pričaju, konji sigurno nisu uginuli.

Sportski konji bez poticaja

– Nažalost zbog financijskih teškoća u kojima sam se našao, nemam novca da im osiguram bolju hranu i veterinarsku zaštitu jer je to za 30-ak konja jako skupo. I ovako me samo tjedno sijeno košta oko tisuću kuna, a još dajem i 500-tinjak kuna za kukuruz, što je mjesečno više od šest tisuća kuna. Isto tako samo za lijekove protiv parazita, samo ove godine, potrošio sam više od dvije tisuće kuna. No, istina je kako novca za veterinare nemam, jer sve to puno košta, a koristi od uzgoja konja nemam nikakve. Za razliku od ostalih uzgajivača konja – hladnokrvnjaka, posavca i lipicanaca, za ove sportske konje, američke kasače, ne dobiva se ni kuna poticaja. Tek sam dosad dobivao dvije, tri tisuće kuna poticaja godišnje za okolne pašnjake, no prošle godine zbog toga što mi je otac umro, a zemlju pripisao na moju maloljetnu djecu nisam dobio ni lipe – kaže Tuđa.
On je, kaže, kao veliki ljubitelj konja, po uzoru na neke zapadne zemlje, poput Francuske, gdje se oko kasačkih trka i na klađenju okreću milijuni eura, i u Hrvatskoj, izgradivši 2005. godine u Oroslavju hipodrom i ergelu sportskih konja, htio napraviti nešto slično. Mislio je naime da će to i kod nas biti ljudima atraktivno i primamljivo. Dodaje kako je nekad u staji imao 70 konja, a sada ih je preostalo samo 30-ak. Do sada ih je kroz nekoliko godina 15-ak uginulo i svi su, kaže, zakonski zbrinuti putem higijeničarske službe. Neke je uspio prodati za dvije, tri tisuće kuna, desetak ih je zaklao zbog mesa, a desetak konja je pak podijelio.

– Rado bih se riješio i ovih preostalih 30-ak grla, no nitko ih više neće ni da mu ih dam badava. Jer zbog slabog interesa javnosti, kasačkih utrka u Hrvatskoj više nema, a za klanje ih nitko neće, jer svi hoće pasmine koje su veće, deblje i ishranjenije od ovih mojih sportskih. Hranim ih i brinem se o njima, sukladno svojim financijskim mogućnostima koliko mogu. Eto, za dva, tri tjedna nadam se da ću napraviti i ogradu, pa ću ih moći pustiti i van na pašnjak – rekao nam je na kraju Tuđa, dodavši da je i dobro što pišemo o tom problemu kojeg imaju i drugi uzgajivači takvih konja, jer za razliku od velikih poticaja koje dobivaju vlasnici drugih konja, njegovi ne dobivaju ništa.Tuđa zvijezda “Groznice subotnje večeri”

Josip Tuđa – Joža, osim po proizvodnji namještaja, široj je javnosti poznat i kao jedan od voditelja emisije “Groznica subotnje večeri” koja se emitirala na Jabuci TV, vodio je zabave u svojoj “Štalici” i bio dio “Štalica benda”. U njegovoj “Štalici” su prije nekoliko godina nastupale čak i neke vodeće hrvatske zvijezde poput Miroslava Škore, Slavonskih Lola i Jelene Rozga. No, danas je objekt potpuno devastiran i zatvoren.

Piše: Mladen Mandić

Izvor: zagorje-international.hr

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*