Priopćenje Inicijative Ovršni ustanak

Danas je Inicijativa Ovršni ustanak imala sastanak kod gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka. Iako se baš ne može oteti dojmu da je zahvaljujući novinarima sastanak trajao možda duže nego što je to g-din Čehok planirao, ipak je bio prilično sadržajan i prođeni su svi prijedlozi Ovršnog Ustanka prema Gradu Varaždinu, a to su:

  1. Osnivanje fonda Grada Varaždina za hitno socijalno zbrinjavanje deložiranih osoba
  2. Izgradnja minimalističkih socijalnih stanova (stambenih jedinica) u vlasništvu Grada Varaždina, za stanovanje socijalno ugroženih i deložiranih pojedinaca i obitelji (prenamjena vojnih baraka i drugih napuštenih objekata), čime bi se jamčilo pravo na dom
  3. Primjenom Zakona o socijalnoj skrbi onemogućiti da se novac od socijalnih naknada troši nenamjenski pa da se dio gotovine zamijeni bonovima za hranu kako se novac poreznih obveznika ne bi trošio na kocku, alkohol i dr. Svim korisnicima socijalne pomoći koji prelaze imovinske cenzuse uskratiti određena socijalna prava kako bi stvarno socijalno ugrožene osobe mogle dobiti više, a osposobiti i zaposliti radno sposobne korisnike socijalne pomoći koji sačinjavaju oko 90%  korisnika kroz javne radove kako bi vratili svoju glavnicu duga. Kao što Zakon o socijalnoj skrbi kaže socijalna pomoć treba poticati na zapošljavanje i život od vlastitog rada što sad nije slučaj
  4. Građani su ogorčeni kad ima se spomene otpis glavnice pa bi trebalo naći modalitete otplate glavnice u više rata uz mogućnost odrađivanja duga kroz javne radove

Gradonačelnik Čehok objasnio je da Varaždin ima Zakladu solidarnosti i objasnio u kojim slučajevima Grad pomaže financijski ljudima u nevolji, naveo i primjer obitelji kojoj je prijetila deložacija no Grad im je uspio naći stan prije deložacije.  No Inicijativa Ovršni ustanak je objasnila da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti i da je cilj Ovršnog ustanka sprječavanje deložiranja iz jedinog doma pa im se onda mora tražiti drugi pravovremenom pomoći, odnosno, otklanjanjem uzroka, a ne posljedica. Do mnogih deložacija i blokiranja ne bi došlo da je Ovršni zakon pisan (i stari i novi koji je u postupku donošenja) u korist građana. Na žalost, Ovršni zakon i bivši i budući djelo su interesnih lobija kojima, izgleda zajedno s Vladom, uopće nije stalo do građana. Stalo im je samo do njihovih nekretnina. Uostalom, i sam premijer se javno hvali da su Hrvati najjeftinija radna snaga u Europi!

Izneseni su pozitivni primjeri u borbi za svoje građane s međimurske strane: međimurski župan Matija Posavec ne samo da shvaća ciljeve Inicijative Ovršni ustanak nego čak i donosi Rješenje o osnivanju i imenovanju Zajedničkog radnog tijela Međimurske županije i Inicijative Ovršni ustanak za raspodjelu proračunskih sredstava iz Županijskog fonda za hitno zbrinjavanje deložiranih!

U Fond za pomoć je uplaćeno početnih 150.000,00 kn, na Kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije, nakon što je Ovršni ustanak dobio priliku da iznese svoje prijedloge koji su od strane svih načelnika i gradonačelnika podržani i s kojima se upravo dogovaraju konkretni koraci!

Konstantno se pokušava dogovoriti sastanak i sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, no izgleda da njega baš ne interesiraju problemi njegovih birača!

Za Inicijativu Ovršni ustanak

Gorkić Taradi

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*