medjimurjepress@gmail.com

Priznanje čakovečkoj europarlamentarki

Sunčana Glavak izabrana za članicu Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje

Novi Posebni odbor Europskog parlamenta osnovan je zbog sve češćih slučajeva vanjskog uplitanja u demokratske procese i institucije u državama članicama Europske unije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) izabrana je za članicu Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

Pojava lažnih vijesti i dezinformacija, manipuliranje publikom i navođenje na pogrešne zaključke o osobama, događajima ili pojavama o kojima se lažno izvještava i piše sve su učestaliji. Svjedoci smo i da se dezinformacije često koriste kako bi se polarizirale strane unutar širokih rasprava, posebice u politici. Lažne vijesti, teorije zavjere, falsifikati, click-baitovi, spinovi i manipulacije unose sumnje u društvo i stvaraju stanje društvenog sukoba te ga polako ‘podgrijavaju’. Vjerujem da ćemo radom u novom Posebnom odboru doprinijeti naporima za stvaranje društva u kojem se dezinformacije brzo prepoznaju i učinkovito uklanjaju iz javnog prostora“, istaknula je zastupnica Glavak.

Nadležnosti Posebnog odbora

Vanjsko uplitanje u demokratske procese i institucije predstavlja sustavan obrazac koji se ponavlja posljednjih godina. Treće države koriste vanjsko uplitanje u funkcioniranje demokracije u kombinaciji s gospodarskim i vojnim pritiskom kako bi se naštetilo europskom jedinstvu.

Odbor će provoditi temeljitu analizu istraga koja pokazuje da su prekršena ili zaobiđena ključna izborna pravila, posebno odredbe o transparentnosti financiranja kampanja, a bavit će se i optužbama za korištenje nezakonitih ili sumnjivih sredstava donatora iz trećih zemalja u političke svrhe.

Jedan od zadataka odbora će biti da se utvrde moguća područja za koja bi bile potrebne zakonodavne i nezakonodavne mjere koje mogu dovesti do intervencije platformi društvenih medija radi označivanja sadržaja koji dijele botovi, preispitivanja algoritama kako bi bili što transparentniji u pogledu čimbenika koji ih navode na prikazivanje, davanje prednosti, dijeljenje, gubljenje položaja i uklanjanje sadržaja te zatvaranja računa osoba koje sudjeluju u koordiniranom neautentičnom ponašanju na internetu ili nezakonitim aktivnostima usmjerenima na sustavno ugrožavanje demokratskih procesa ili poticanje govora mržnje, ne dovodeći pritom u pitanje slobodu izražavanja.

Od odbora se očekuje da doprinese aktualnoj raspravi o tome kako povećati odgovornost za suzbijanje stranog uplitanja u demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje, ne samo od strane javnih tijela nego i u suradnji s tehnološkim poduzećima i društvenim medijima te privatnim sektorom općenito kako bi se podigla razina osviještenosti o ulozi, dužnosti i odgovornosti tih tijela u borbi protiv vanjskog uplitanja.

Također, odbor će ocjenjivati nacionalne mjere kojima se mogu pružiti stroga ograničenja izvora političkog financiranja, s obzirom na to da su strani akteri pronašli zakonite i nezakonite načine kako bi zaobišli nacionalna zakonodavstava i pružili prikrivenu potporu svojim saveznicima.

Uz to, predlagat će koordinirano djelovanje na razini EU-a za suzbijanje hibridnih prijetnji, uključujući cyber napade na vojne i nevojne ciljeve, operacije hakiranja i curenja informacija čije su mete zakonodavci, javni službenici, novinari, političke stranke i kandidati.

Istraživanje ovisnosti EU-a stranima tehnologijama u lancima opskrbe ključnom infrastrukturom, uključujući internetsku infrastrukturu, hardvere, softvere, aplikacije i usluge također će biti jedan od zadataka odbora, koji će jačati razmjenu informacija, znanja i dobrih praksi među državama članicama.

U konačnici, odbor će se boriti protiv informativnih kampanja i strateške komunikacije zlonamjernih trećih zemalja, uključujući one koje se odvijaju putem domaćih europskih aktera i organizacija, a štete ciljevima Europske unije i stvorene su kako bi utjecale na europsko javno mišljenje.

Rad odbora bit će utemeljen na širokom pristupu ovim složenim temama. Građani trebaju imati pristup točnim i provjerenim informacijama koje stvaraju slobodni, neovisni i dovoljno financirani mediji kako bi se zaštitile najviše demokratske vrijednosti“, zaključila je zastupnica Glavak.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*