Međimurje Press
Vijesti

Projekt “Pričaonica”

MEĐUSEKTORSKA SURADNJA DJEČJEG VRTIĆA CIPELICA I ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA DOBROBIT NAJMLAĐIH

Dječji vrtić Cipelica i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, već desetu godinu zaredom provodi projekt „Pričaonica“. Cilj „Pričaonice“ je promicanje čitanja i pričanja priča djeci na način osvještavanja odgojitelja, roditelja i šire društvene zajednice o važnosti čitanja djeci od najranije dobi. Istraživanja su pokazala da je upravo čitanje djeci važan poticaj za cjelokupni dječji razvoj: socijalno – emocionalni, kognitivni, govorno – jezični, ali i motorički razvoj obzirom da se uz čitanje mogu povezati i brojne druge raznovrsne aktivnosti. Tijekom proteklih godina „Pričaonicu“ smo provodili u različitim oblicima a ove godine zbog epidemiološke situacije odlučili smo aktivnosti projekta provoditi na online način:

  • ponuditi mogućnost pristupa e-slikovnicama, i za roditelje i za odgojitelje,

  • organizirati online predavanja iz područja psihološkog osnaživanja djece vrtićke dobi.

Kako bismo stekli uvid u navike obitelji glede čitanja priča djeci te prikupili informacije koje su nam važne za daljnje kreiranje aktivnosti i unapređenje projekta, pripremili smo kratki anketni upitnik za roditelje.

Odabrali smo neke slikovnice za koje smatramo da su primjerene djeci, zanimljive i poučne a dostupne su putem digitalnih medija. Osobito preporučamo sljedeće naslove: Naranče za sve, Dora i naočale, Kako je šuma dobila most, Pauk Oto, Crvenkapica, 3 praščića, Najljepša stonoga sunčanih vrtova, Oskar. Za najmlađe predlažemo slikovnicu „Mala crvena koka“. Preporučamo i nekoliko slikovnica koje na primjeren način objašnjavaju djeci trenutnu zdravstvenu situaciju.

Linkovi za slikovnice kao i za upitnik dostupni su na web stranici Dječjeg vrtića Cipelica.

Preporučamo da slikovnice čitate djeci na isti način kako biste čitali i slikovnice u tiskanom obliku, uz fizički kontakt s djetetom, uz razgovor tijekom i nakon čitanja i sve druge elemente koje čitanje djeci čini za Vas i njih ugodnom obiteljskom aktivnosti.

Nadalje, pozivamo roditelje na predavanja vezana za razvoj predškolske djece s naglaskom na čitanje priča. Predavanja će se održati u terminima i s temama navedenima niže u tablici.

datum

tema

predavač

16.02.2021.

Zašto je važno djeci pričati priče?

Berta Bacinger Klobučarić, ZZJZ MŽ

2.3.2021.

Utjecaj digitalnih medija na rani razvoj

Eleonora Glavina, stručni suradnik psiholog savjetnik

16.03.2021

Podrška mentalnom zdravlju djece

Berta Bacinger Klobučarić, ZZJZ MŽ

13.4.2021.

Roditeljstvo u literaturi

Eleonora Glavina, stručni suradnik psiholog savjetnik

Predavanja – u trajanju od maksimalno pola sata – će se održavati u 18.00 sati putem ZOOM aplikacije, a moći ćete se priključiti putem linka koji će biti objavljen na web stranici Dječjeg vrtića Cipelica.

U želji da nam se aktivno pridružite u promicanju čitanja djeci čime zajednički radimo na dobrobiti djece, i uz želje da ostanete sigurni i zdravi, srdačno Vas pozdravljaju voditeljice projekta“ Pričaonica“.

Berta Bacinger Klobučarić, psihologinja Zavoda za javno zdravstvo MŽ

Eleonora Glavina, stručni suradnik psiholog savjetnik, DV Cipelica

Gordana Šoltić Siladi

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja