Međimurje Press
Vijesti

Promovirana monografija i medalja Župe sv.Antuna Padovanskog

SVETOM MISOM I PROMOCIJOM MONOGRAFIJE I MEDALJE ŽUPE SV.ANTUNA PADOVANSKOG NA ČAKOVEČKOM JUGU, OBILJEŽENA 20.GODIŠNJICA ŽUPE

Autori su prof. Vladimir Kapun, fra Antun Jesenović i fra Tomislav Božiček. Nažalost, tijekom nastanka ove monografije napustili su nas i otišli u Vječnu Domovinu njezini prvi autori: profesor Vladimir Kapun, autor povijesnog dijela monografije, i fra Antun Jesenović, prvi župnik novoosnovane Župe.

 

U njoj je obuhvaćeno 20 godina postojanja od 1999. do 2019. godine te je prikazano što se događalo na ovome području od same ideje do realizacije nove crkve, ali i župne zajednice koja u njoj živi i duhovno raste. Zabilježeni su njezini prvi početci, povijesne odluke o novoj crkvi na čakovečkome Jugu, smještaj i uređenje crkve, imena svih župnika i vikara, te svih osoba iz javnoga i duhovnoga života važnih za podizanje ovoga pastoralnoga centra.

Crkva je građena u vrijeme Domovinskoga rata te u prvim danima slobodne Hrvatske, vremenima koja nisu bila lagana ni u kojem smislu. Prva monografija tiskana je u lipnju 2011. godine u vrijeme župnika fra Antuna Jesenovića, a sadašnja je nadopunjena poglavljima koja se odnose na djelovanje „Žive crkve“, a nju čine njezini vjernici koji sudjeluju u svim duhovnim događanjima proteklih godina.

Zahvaljujući velikom radu, trudu i strpljenju sadašnjeg župnika Tomislava Božičeka vjernici naše Župe imaju priliku u rukama držati prekrasno opremljenu i bogato ispunjenu monografiju koja bilježi sve duhovne aktivnosti ove mlade Župe. Danas s pravom možemo reći da je crkva sv. Antuna Padovanskoga jedna od najljepših sakralnih građevina u novijoj hrvatskoj povijesti zbog svojega vanjskoga i unutarnjega uređenja. Ponosni smo na našu Župu i na naših prvih 20 godina pod vodstvom naših duhovnih pastira.

O monografiji koja je tiskana u Letisu, govorili su prof. i lektor Nataša Kralj, dr.sc. Stjepan Hranjec i dr.sc. Damir Mataušić. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su čelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i Međimurske županije Marija Posavec.

(Pavo Jazvić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja