Međimurje Press
VijestiVlada Republike Hrvatske

Sami ćete snositi troškove prelaska na novi sustav zemaljske TV

Građani će morati sami snositi troškove novih set top boxova, ili kupiti novi televizor. Oni koji imaju televizore stare do tri godine ne bi trebali imati nikakvih izdataka, kao ni oni koji TV gledaju preko operatora!

Vlada je konačno usvojila Nacionalni plan djelovanja za uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz

(https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_05_55_1096.html)

Tim planom utvrđuju se temeljne odrednice za prenamjenu i dopuštanje uporabe frekvencijskog pojasa 694-790 MHz (tzv. druga digitalna dividenda, odnosno frekvencijski pojas 700 MHz) Ukratko, Vlada je prihvaćenjem Nacionalnog plana omogućila dodjelu frekvencija koje su predviđene za 5G mreže.

Da bi se oslobodio potreban frekvencijski pojas telekomima, potrebno je zemaljsko odašiljanje preseliti na nove frekvencije. MINISTARSKI SASTANAK Vestager: Ne odgađajte planove za dodjelu 5G frekvencijskog spektra Proces seljenja je gotovo već dovršen, no zbog ‘više sile’ odnosno koronakrize odgođen je.

Umjesto lipnja, završetak ‘seobe’ sada je predviđen za kraj godine. Važno je znati da seoba na nove frekvencije zemaljskog odašiljanja TV signala zahtijeva prilagodbu i uređaja odnosno televizora jer se prelazi na novi sustav odašiljanja i kodiranja. U praksi to znači da svi oni koji sada gledaju TV program putem ‘antena na krovovima’ moraju imati televizor koji omogućava prihvat DVB-T2 H.265/HEVC sustava, umjesto postojećeg DVB-T MPEG-2, piše Večernji list.

Kućanstava koja gledaju televiziju isključivo preko antena i odašiljača poput onog na Sljemenu trenutačno ima oko 45 posto u Hrvatskoj. Ako su kupili televizor u protekle tri godine, vjerojatno imaju pravi uređaj i za novi sustav, a ako imaju stari televizor ili koriste set top box koji im omogućava gledanje, sada će ga morati zamijeniti novim. Jednako tako, oni koji su možda kupili televizor na nekim akcijama jer je bio neprilagođen novom sustavu odašiljanja signala u RH, mogli bi imati problema. ‘NE NASJEDAJTE’ HAKOM o čudnom trendu: Ne postoji povezanost 5G tehnologije i COVID-19! U svakom slučaju, do kraja godine, trebali bi provjeriti televizore i njihove mogućnosti. Te se ne odnosi na sve one koji tv program gledaju putem IPTV-a, kabla ili satelita, odnosno ugovora s nekim od pružatelja usluga TV-a poput HT-a, A1,,, Total TV-a, Evo TV-a.

Svojedobno, pri prvom prelasku na digitalno odašiljanje zemaljske televizije, država je osigurala subvencije za prilagodbu i kupnju potrebnih set top boxova. Ovoga puta država u tome neće pomoći, te je odlučeno da ova migracija protekne bez subvencija države. Budući je  ocijenjeno, kako stoji u Nacionalnom planu da većina korisnika neće imati potrebe mijenjati opremu.odnosno televizor. Upravo usklađivanje tih odredbi i promišljanje treba li ili ne ponovno subvencionirati građane, jer se radi o promjeni koju nisu birali niti je mogu izbjeći, trajalo je gotovo 14 mjeseci. Toliko, da se kasnilo s donošenjem Nacionalnog plana te da nije bilo korone, vjerojatno bismo sada bili suočeni s mogućim sankcijama EU. U svakom slučaju, sad imamo Nacionalni plan.

Sve institucije koje su u to bile uključene, od ministarstva OIV-a, regulatora HAKOM-a, već su odradili svoj dio posla. A da bi proces dovršili valja još, slikovito rečeno, ugasiti postojeći signal emitiranja TV programa i pustiti samo one s novih frekvencija. Cijela seoba usklađena je s ciljevima EU. Naime, Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, kao dio Digitalne agende za Europu’, ima za cilj uspostavu jedinstvene, visokokvalitetne širokopojasne povezivosti za poslovne i javne potrebe. Kad se oslobodi frekvencijski pojas 700 Mhz-a, sljedeća stvar jest raspisivanje natječaja za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G. To bi se, prema planovima, trebalo odigrati putem modela javne dražbe u prvom kvartalu sljedeće godina Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2), a  točan datum prelaska na novi sustav još nije definiran, no trebao bi biti do kraja godine. 

TEKST: Tamara Ivančić

Izvor: https://www.vecernji.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja