Međimurje Press
Vijesti

Sastanak sinodskog savjetovanja s braniteljima, policijom i Zrinskom gardom!

Dana, 21.03.u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu, a po želji  župnika Fra Josipa Župana, održan je sastanak sinodskog savjetovanja sa hrvatskim braniteljima hrvatskom policijom i Zrinskom gardom.

Razmišljajući o zajedničkom hodu cijeloga Božjega naroda, Sinoda 2021. – 2023. postavlja temeljno pitanje: Sinodalna Crkva, naviještajući evanđelje, kroči zajedno: Kako se taj zajednički hod ostvaruje danas u vašoj Crkvi? Na koje nas korake Duh poziva da bismo rasli u svojemu zajedničkom hodu? (PD, 26).
Polazeći od ovoga temeljnoga pitanja želimo kroz dolje navedena potpitanja promišljati o našem zajedničkom hodu i iz perspektive vas branitelja, policije i Zrinske garde.
1. tema: SUPUTNICI NA PUTOVANJU
U Crkvi i u društvu mi smo rame uz rame na istome putu. U Vašoj župnoj zajednici tko su oni koji hode zajedno radi unapređenja pastoralnoga života župe? Ima li dosta onih članova župne zajednice koji se čine odvojenima od nje? Koje su skupine ili pojedinci ostavljeni na marginama? Na koje načine, po Vama, smo pozvani rasti kao suputnici?
2. tema: SLUŠANJE I GOVORENJE
Imate li osjećaj da Vas vaša Crkva sluša? Što mislite, koliko se danas u Crkvi sluša glas laika, na poseban način branitelja? Koliko Vi slušate jedni druge? Koliko slušate one koji o Crkvi misle drugačije od Vas?
3. tema: SLAVLJENJE
Zajednički hod moguć je samo ako se temelji na zajedničkom slušanju Božje riječi i na slavljenju euharistije. Vode li i nadahnjuju li liturgijska slavlja Vaš život? Sudjelujete li u euharistijskim slavljima redovito ili prigodno? Kakvo je vaše sudjelovanje u liturgijskom životu Vaše župe – djelatno ili pak samo „pasivno“?
4. tema: RAZLUČIVANJE I ODLUČIVANJE
Jesmo li mi kao kršćani danas vjerodostojni? „Bojite“ li se za budućnost Crkve? Kakav odnos Crkva treba zauzeti prema svijetu koji nas okružuje? Je li nam stalo do obraćenja grešnika? Što konkretno činimo da povratimo one članove naših župnih zajednica koji su se odvojili od svoje vjere i Crkve?
Sastanak je prošao u konstruktivnoj i otvorenoj raspravi tako da su mnogi sudionici naglasili da bi ovakve sastanke trebalo češće organizirati. Uvijek su dobrodošli, a pogotovo u ovom vremenu rata koji je pogodio Europu odnosno dok je trenutno invazija Rusije na Ukrajinu. Stanje rata koje se trenutno događa u Ukrajini vraća nas tridesetak godina u nazad i sjećanje na žrtve koje smo kao narod a posebno branitelji i policija podnijeli u nedavnom Domovinskom ratu od kojeg mnogi od nas i danas osjećaju posljedice ranjavanja i drugih tjelesnih patnji.
Poslije sastanka i svete mise malo smo se družili u župnom klubu na domjenku kojim smo potpomogli obitelji Zvonarek i Zver iz Čakovca i vinar Kojter.
Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja