Međimurje Press
Vijesti

Sinoć je s misom polnoćkom počela proslava Božića. Svetu misu polnoćku predvodio je novi upravitelj župe fra Josip Župan.!

Čitanje svetoga evanđelja po Luki!

U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom.
Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna.
I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.
A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!
Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.
I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.« I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: »Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!« Riječ Gospodnja.
Fra Josip u svojoj propovjedi između ostalog naglasio kako je se mali Isus nije slučajno rodio u štalici. Tako je htio njegov i naš nebeski otac Bog da se rodi u štalici. Naš mali Isus trpio je od samog rođenja za nas ljude. Isus se rodio kako bi nas i naše grijehe otkupio.

Prije mise polnoćke služena je i takozvana mala polnoćka koju je predvodio fra Josip Župan. Mnogi župljani nadaju se da će  fra Josip uskoro postati Župnik jer na svoj način pokazuje da to može i hoće.
Božićno slavlje nastavlja se sa svetim misama u 7,9,11,18 sati te blagoslovom djece u 17 sati kod jaslica u crkvi sv.Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu.

Svim ljudima dobre volje neka je čestit, blagoslovljen i sretan Božić.

Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja