Međimurje Press
Vijesti

Sinodalni hod u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu!

Danas je započeo sinodalni hod na koji je papa Franjo pozvao čitavu Crkvu, a koji se po odluci biskupa mons. Bože Radoša odvija u vremenu Korizme.

U slavlju Službe Riječi kojom je predsjedao fra Josip Župan, najavio je vrijeme održavanja sinodalnih savjetovanja kroz 3 subote u 9 sati , prije 2. i 4. korizmene nedjelje te završno prije Nedjelje Cvjetnice. Župna koordinatorica za sinodalni hod Martina Horvat, protumačila je značenje sinode, rekavši da je to  zajednički hod crkve, pape, biskupa, svećenika, đakona, laika i obitelji.
Sinodalnost pak je je stil i način postojanja kojim crkva živi svoje poslanje u svijetu, tj. naviještanje Radosne vijesti svim ljudima.
Smisao ove sinode jest razmišljanje vjernika o današnjoj crkvi i njenom djelovanju, ali i sve vjernike usmjeriti prema razmišljanju o djelovanju crkve u današnjem vremenu, kako bi svaki vjernik dao svoj doprinos u daljnjem djelovanju crkve.
Zaključno, može se reći da novost sinodalnog procesa svakako izaziva mnogo radosti i dinamike, ali i određeni broj neizvjesnosti s kojima se treba suočiti. Sve je veća svijest da je sinodalno obraćenje, na koje je pozvan svaki pojedini krštenik, dug proces koji će zahtijevati više vremena od samog procesa. S mnogo strana stiže želja da se hod započet na lokalnoj razini nastavi kroz cijeli proces, pa i dalje, kako bi crkvena zajednica sve više mogla činiti opipljivom sinodalnost koja je konstitutivna dimenzija Crkve.

Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja