Međimurje Press
Vijesti

Šokantno!

Muškarcu, koji je nakon hemodijalize preminuo u Županijskoj bolnici u Čakovcu, medicinska sestra je umjesto fiziološke otopine ubrizgala medicinski benzin. U bolnici je od jutros bila inspekcija Ministarstva zdravstva, kao i unutarnja kontrola bolnice.

Tekućina koja je ubila Antuna T. iz Štefanca pokraj Čakovca je benzin. Ali ne onaj obični nego pročišćeni, medicinski. Otrovan i zapaljiv poput običnog. U medicini se koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i ljepljivih površina.  Da je ova informacija istinita dokazuje i izjava koju je danas dao ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak. “Ne radi se o dezinficijensu nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka”, kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

A medicinski benzin je upravo to. Prozirna poput fiziološke otopine kojom je medicinska sestra trebala isprati kateter nakon hemodijalize da ga krv ne bi začepila te da bi, laički rečeno, bio spreman za drugi put. Antun taj drugi put nije dočekao.

Odmah mu je stalo srce

Kako neslužbeno doznajemo, odmah nakon primjene nesretnom muškarcu je stalo srce. Odmah se pristupilo reanimaciji, a potom su uslijedila zatajenja pluća, jetre i, kako doznajemo, nije bilo toga što se moglo učiniti da mu se spasi život.

Tijelo je poslano na obdukciju, a mještani Štefanovca su u nevjerici. Što se točno dogodilo toga dana od danas utvrđuje inspekcijski nadzor Ministarstva.

“Ona je bila sama s pacijentom. Provodila je upravo ta dva postupka koja sam vam spomenuo, odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu. Ona je na bolovanju, ona danas nije radila”, rekao je Novinščak.

Medicinska sestra nije poricala krivnju

Riječ je o mlađoj medicinskoj sestri koja na ovom odjelu radi nekoliko godina, a osim srednje stručne spreme dodatno se školovala za posao koji je obavljala. Neslužbeno doznajemo da nije poricala krivnju. Što je pošlo po zlu u komori medicinskih sestara ne žele nagađati. Čekaju izvješće inspekcije.

“Kazne za takve slučajeve prema našim aktima su ukor, javni ukor, privremeno oduzimanje odobrenja za rad ili trajno oduzimanje odobrenja za samostalni rad ovisi o težini djela koje se stavlja na teret”, kazao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Iz komore upozoravaju da je moguće nije samo riječ o osobnoj odgovornosti 27-godišnje medicinske sestre. “Medicinske sestre i mi smo upozoravali na očigledan nedostatak medicinskih sestara u sustavu koje su sad još više opterećene. Da li je nešto od uzorka i to. To će utvrditi i ovaj nalaz inspekcije”, kaže Gazić.

Iz bolnice još poručuju da pacijenti mogu biti mirni i sigurni jer ovo je izdvojeni slučaj u inače uzornoj bolnici.

Ružica Đukić

Izvor: https://www.rtl.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja