Međimurje Press
Vijesti

Sunčana Glavak – Glas građana presudan u oblikovanju budućnosti Europe

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjeluje na plenarnoj sjednici u Bruxellesu koja je danas započela minutom šutnje, u znak sjećanja na tragično preminulog Georga Floyda, nakon čega je održana i rasprava na temu aktualnih prosvjeda protiv rasizma. Zastupnici Europskog parlamenta su zajednički osudili svaki oblik nasilja i diskriminacije te pozvali na poštivanje vladavine prava i ljudskih prava.

Na plenarnoj sjednici održana je i rasprava o Konferenciji o budućnosti Europe za koju je zadužena potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica. ,,U trenutku kad je Europska komisija usvojila Komunikaciju o oblikovanju Konferencije o budućnosti Europe 22. siječnja, Europska unija je bila u sedmoj godini rasta, a prognoziran je rast i u 2020. i 2021. godini. Danas, s milijunima građana koji izlaze iz izolacije i kada dolazi do globalne recesije, perspektiva se radikalno promijenila. No naša odlučnost za ovim projektom još je snažnija nego prije. Očekujemo zajedničku deklaraciju Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća i nadam se da ćemo krenuti s Konferencijom što je prije moguće. Ono što je najvažnije je osigurati da ideje koje pronađemo i čujemo od naših građana diljem Europske unije, uključujući i u Hrvatskoj, mogu biti raspravljane na europskoj razini i da europske institucije na njih daju povratnu informaciju, bilo to u obliku novih inicijativa ili adaptacijom postojećih.” istaknula je u svom obraćanju potpredsjednica Šuica.

Zastupnica Sunčana Glavak ovo prilikom naglasila je: „U vremenu koje dolazi, u kojem ćemo oblikovati svoju budućnost, glas naših građana važniji je nego ikad“.

Ne bismo trebali dopustiti da trenutna kriza ometa naše planove za nastavak Konferencije o budućnosti Europe – ključno je usredotočiti se na teme koje su u fokusu interesa svih 500 milijuna stanovnika Europske unije“, poručila je zastupnica Glavak pozvavši na što skoriji dogovor triju europskih institucija – Vijeća EU, Europske komisije i Europskog parlamenta.

Zajednička je ocjena zastupnika da Konferencija o budućnosti Europe započne u jesen te da glas građana bude u središtu opsežnih rasprava o tome kako riješiti unutarnje i vanjske izazove koje su teme u središtu pozornosti te da razmišljanja građana budu uvažena i daju doprinos instrumentu Next Generation EU. Također, novi društveni i transnacionalni izazovi, poput pandemije bolesti COVID-19, nisu bili u potpunosti predviđeni prije 10 godina u vrijeme stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona te je upravo zato sada pravo vrijeme da se Europska unija ponovo evaluira i provedu potrebne reforme.

Moramo čuti kako građani žele uspostaviti institucije, postoje li sfere koje smo zanemarili, a koje su važne za sigurnost i budućnost. Konferenciju bismo trebali usmjeriti na funkcioniranje institucija, ali važno je da pritom proces dijaloga bude učinkovit, s jasnim i brzim ishodima, primjeren izazovima s kojima ćemo se suočiti u budućnosti. U svakoj planiranoj fazi, fokus bi trebao biti na ulozi građana“, zaključila je zastupnica Sunčana Glavak.

Od Konferencije se očekuje da će pružiti materijal kojim će se zajednički oblikovati budućnost Europske unije.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja