medjimurjepress@gmail.com

Sunčana Glavak izvjestiteljica EPP-a za Novu industrijsku strategiju za Europu

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) imenovana je izvjestiteljicom Europske pučke stranke za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o Novoj industrijskoj strategiji za Europu.

Europska komisija pokrenula je Novu industrijsku strategiju za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu. Strategija doprinosi namjeri da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. Industrija je u srži te transformacije. Svi industrijski lanci vrijednosti morat će smanjiti vlastiti trag ugljika i razviti nove poslovne modele. Nova industrijska strategija opsežan je dokument koji određuje tri smjera u kojima će se kretati buduća transformacija europskih gospodarstava – zelena tranzicija, digitalna tranzicija i globalna konkurentnost.

Nova industrijska strategija putokaz je našim društvima i gospodarstvima kako uspješno održati konkurentnost u procesu tranzicije prema budućnosti temeljenoj na zelenom, digitalnom i kružnom gospodarstvu. Industrija je ključni dio gospodarstva Europske unije, presudan za veliki broj radnih mjesta, izvoz i većinu ulaganja u istraživanja i inovacije. Unatoč neprekidnom rastu nakon posljednje krize, industrija se nije u potpunosti oporavila. U međuvremenu, digitalna transformacija, nove tehnologije, klimatske promjene zajedno s rastućom globalnom konkurencijom stvaraju nove izazove, ali i prilike za industriju Europske unije. U novim okolnostima, a usmjereni na budućnost, moramo biti inovativni i brzi u donošenju novih politika i rješenja u stvaranju novih temelja industrije budućnosti“, izjavila je zastupnica Glavak.

Nova industrijska strategija preobrazit će industriju, ojačati mala i srednja poduzeća te omogućiti Europi da ostane održiva i konkurentna. Zelena tranzicija, s Europskim zelenim planom kao novom strategijom rasta Europe, digitalna tranzicija koja industriji i malim i srednjim poduzećima omogućuje veću proaktivnost te globalna konkurentnost, pri čemu Europa mora iskoristiti učinak jedinstvenog tržišta kako bi postavila globalne standarde, okosnica su budućeg razvoja.

Industrija čini više od 20% gospodarstva Europske unije i zapošljava oko 35 milijuna ljudi. Čini 80% izvoza robe i ključni je razlog položaja Europske unije kao vodećeg svjetskog investitora i odredišta za izravna ulaganja. Mala i srednja poduzeća čine preko 99% svih europskih tvrtki i kralježnica su naše ekonomije i društva. Europa započinje s prelaskom na klimatsku neutralnost i preuzima digitalno vodstvo. Europska industrija može, kao i dosad, predvoditi ulazak u novo doba.

Zastupnica Glavak prethodno je imenovana izvjestiteljicom iz sjene Europske pučke stranke za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) za izvješće „Kohezijska politika i strategije regionalnog razvoja u borbi protiv klimatskih promjena“.

 

 

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*