U Svetom Martinu na Muri okupljeni stručnjaci na temu “Urbano-ruralne veze”

U sklopu obilježavanja 40 godina prostornog planiranja u Međimurju, Hrvatski zavod za prostorni razvoj ovogodišnji stručni skup održava u Termama Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri. Tema dvodnevnog programa su urbano-ruralne veze, odnosno odnos manjih i većih urbanih centara i njihovog ruralnog okoliša u kontekstu prostornog planiranja.

Sveti Martin na Muri je tako ovih dana postao središte okupljanja brojnih domaćih i inozemnih stručnjaka, posebice arhitekata i prostornih planera, ali i predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti. Svojim dolaskom skup su podržali potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar zajedno s državnom tajnicom Dunjom Magaš, pomoćnik ministra Danijel Žamboki i župan Međimurske županije Matija Posavec.

„Drago mi je što se skup odvija upravo na sjeveru Hrvatske, u kraju koji mnogi s razlogom nazivaju kotačem razvoja naše države. Tema odnosa urbanih i ruralnih veza vrlo je aktualna i izazovna, stoga sam siguran da vas čekaju mnoge zanimljive rasprave”, rekao je ministar. Predavanjima se želi osvijestiti o izazovima i mogućim rješenjima razvojnih problema urbano-ruralnih odnosa, te doprinijeti racionalnom upravljanju resursima i daljnjem održivom razvoju nacionalnog prostora. „Okupili smo se u Međimurju povodom obilježavanje jednog lijepog jubileja, preko 40 godina prostornog planiranja. No iako je ta tradicija mnogo starija, nakon toliko godina možemo izraziti zadovoljstvo da se i do danas održala strategija i vizija kako promišljati budućnost”, naglasio je međimurski župan.

Program skupa podijeljen je u 5 tematskih cjelina: urbano ruralne veze u prostornom planiranju, nove strategije i programi, područja razvojnih specifičnosti, kulturna i prirodna baštine te krajobraz kao element identiteta ruralnog razvoja.

U ime organizatora, ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković, uvela je prisutne u temu povezivanja urbanog i ruralnog. „Jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj u posljednjih pedesetak godina kontinuirano gube stanovništvo, te je to jedan od najvećih hrvatskih izazova, no upravo u Međimurju možemo vidjeti drugačiju perspektivu, odnosno naseljena sela. Rural nisu samo poljoprivredna proizvodnja i resursi, nego i ljudi i njihovo životno mjesto, stoga je bitno baviti se pitanjem kvalitete života koju pružaju naselja”, dodala je.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar spomenuvši kako su povodom 40 obljetnice osim publikacije „Transformacija prostora Međimurske županije“, u kojoj su okupili osvrte svih zainteresiranih sudionika prostornog planiranja u našoj županiji, pripremili i izložbu na temelju prostornih planova Međimurja i Čakovca posljednjih 30-ak godina. Stručni skup popraćen je zbornikom u kojem je sakupljeno tridesetak stručnih radova, koji će poslužiti kao materijal za daljnje bavljenje urbano-ruralnim tema.

(mg)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*