Međimurje Press
Vijesti

Tradicionalno uoči Božića s korisnicima i volonterima pučke kuhinje

Pučka kuhinja Caritasa varaždinske biskupije tradicionalno na Badnjak uz redoviti obrok korisnicima priprema i pakete koje nose svojim kućama za božićni ručak u svojim domovima. Simbolično im se na badnjak u blagovanju ručka i podjele paketa pridružuju varaždinski biskup Bože Radoš s ravnateljem Caritasa Antom Šolom, te predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Dvostruki su osjećaji ovih predblagdanskih susreta u Pučkoj kuhinji, rekao je biskup Radoš, prvi je žalost jer ljudi nemaju osnovnih sredstava za život, a drugi zahvalnost Bogu što nas stavlja u priliku da možemo o njima brinuti, ne samo o velikim blagdanima nego svakodnevno i kontinuirano. Kao što svakodnevno spremamo jelo za svoje ukućane tako to želimo i ovdje jer držimo da su oni dio naše obitelji i moramo o njima brinuti, nastavio je biskup zahvalivši svima koji se uključuju u ovaj lanac pomoći i podrške, od županijskih i gradskih vlasti, donatora, trgovačkih lanaca, tvrtki, volontera koji svakodnevno i neprestano ovdje daruju svoje vrijeme, ruke i srce. „Dok im zahvaljujem svjestan sam da oni ne trebaju našu zahvalu, jer svi oni osjećaju da je to dio i njihovog poslanja, a ja im želim da ih Gospodin u tome podrži, učvrsti i dade im blagoslov i radost kroz darivanje i osjetljivost za druge“, rekao je biskup Radoš.

Uoči velikih blagdana ovoj simboličnoj podjeli ručka uvijek se pridružuju i predstavnici udruge Bedem ljubavi koji daruju korisnike Pučke kuhinje. „Želimo oko naših korisnika stvarati bedeme koji će ih zaštititi da osjete našu ljudsku i  kršćansku brigu koju im želimo prenijeti. Dok im čestitamo Božić želimo im poručiti, Caritas, Grad, Županija, mnoge Udruge, volonteri, da smo s njima, da ih nećemo napustiti”, zaključio je varaždinski biskup.

Svjesni smo izazovnih vremena u kojima živimo koja kod djela naših građana izazivaju neizvjesnost i nesigurnost, a kod pojedinih i teže životne situacije. Raduje me da zahvaljujući ovako organiziranoj pomoći Crkve, Županije, Grada, udruga i volontera možemo sustavno pomagati našim najugroženijim građanima, rekao je župan Anđelko Stričak spomenuvši kako Županija godišnje pomaže Pučku kuhinju sa sto tisuća kuna, pedeset tisuća kuna usmjerava prema Socijalnoj samoposluzi Varaždin, a ti će se iznosi, ako bude prilike početkom iduće godine i povećati.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković ponajprije je zahvalio svim volonterima, ljudima koji rade u Pučkoj kuhinji Varaždinske biskupije, Varaždinskoj biskupiji koja je osigurala ovaj prostor te koja redovito i svakodnevno brine o našim financijski i socijalno ugroženim građanima. Grad pomaže financijskim sredstvima, nastavit će to činiti i ubuduće, u novom proračunu predviđeno je i povećanje sredstava za Pučku kuhinju koja bi iznosila oko pedeset tisuća eura, a i sada prije Nove godine bit će još neka sredstva usmjerena prema Pučkoj kuhinji kako bi korisnici bili ne samo zbrinuti obrokom već da osjete našu brigu i pažnju te im želim da sljedeće godine ne budu korisnici Pučke kuhinje nego da uspiju osigurati vlastitu egzistenciju, poručio je Marković.

Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja