U Čakovcu početkom listopada veliki Simpozij

4. HRVATSKI SIMPOZIJ O RANOJ INTERVENCIJI U DJETINJSTVU

“Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške” Čakovec, hotel Park od 1. do 3. listopada 2015.

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) organizira 4. hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu, s temom “Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške“, u suradnji s Uredom UNICEF-a u Republici Hrvatskoj.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) je ponosni suorganizator Simpozija, uz podršku Međimurske županije i Rotary kluba Prelog. Brojni stručnjaci iz cijelog svijeta će u Čakovcu, od 1. do 3. listopada 2015., sudjelovati u trodnevnom radu Simpozija čiji je cilj informirati i educirati što je moguće veći broj ljudi o problemima s kojima se u svakodnevnom životu susreću djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. Žele upozoriti na važnost rane intervencije kojom se mogu spriječiti ili ublažiti brojni problemi djece s teškoćama u razvoju u kasnijoj dobi.

Četvrti hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu u fokus stavlja temeljna pitanja sustava podrške: njegovu sveobuhvatnost, pravednost i kvalitetu. Te su paradigme posebno važne u uvjetima dugotrajne ekonomske krize i rastućeg siromaštva koje pogađa sve slojeve društva, a osobito najranjivije – djecu s razvojnim rizicima ili teškoćama i njihove obitelji.

Usmjeravanjem na ova pitanja želi se suprotstaviti postojećoj fragmentiranosti rane intervencije, rastućoj komercijalizaciji i manjku brige o kvaliteti i dostupnosti – jer takva rana intervencija ne osigurava temeljna prava svakog djeteta.

Otvorenje Simpozija predviđeno je u četvrtak, 1. listopada 2015. u 11:00 sati u hotelu Park u Čakovcu, nakon održavanja Godišnje skupštine HURID-a zakazane za 9:30. Simpozij će započeti plenarnim predavanjima 1. listopada u 11:45 sati koja će držati Donald Wertlieb, prof. na temu “Promicanje kvalitete i utjecaja intervencije u ranom djetinjstvu na razvoj djeteta“. U 12:45 sati će dr.sc. Larisa Buhin održati plenarno predavanje na temu “Multikulturalni pristup u intervenciji u ranom djetinjstvu: Integracija kulturoloških specifičnosti, univerzalnost u želji za poboljšanjima pravednosti i kvalitete“. Za 13:30 sati predviđeno je plenarno predavanje “Od dokaza učinkovitosti do učinkovite prakse i nazad – vječno putovanje prema kvaliteti” koje će držati doc.dr.sc. Valentina Kranželić (više na http://murid.hr/simpozij/program.html).

Kako je namjera Simpozija da u njega budu uključene lokalna i regionalna samouprava i uprava, ali i nadležna ministarstva, organiziran je Okrugli stol na temu “Doprinos i utjecaj politike ranoj intervenciji u djetinjstvu na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini“, koji će biti održan u hotelu Park (dvorana A), 1. listopada od 16:00 sati. U njemu će sudjelovati lideri lokalne vlasti i društvenog života te nadležnih ministarstava.

Zainteresiranima će zacijelo biti zanimljiva i vođena rasprava koje se u isto vrijeme održava u dvorani B na temu “Od dokaza učinkovitosti do učinkovite prakse i nazad – vječno putovanje prema kvaliteti“.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*