Međimurje Press
Vijesti

U Hrvatskoj uskoro u funkciji najnoviji radiokirurški uređaj: ‘To je prvi takav montirani u Europi’!

Za nešto više od dva tjedna, preciznije 13. prosinca, Radiochirurgia Zagreb pustit će u rad revolucionarni radiokirurški uređaj, prvi takav postavljen u Europi, a detalje je za TOP RADIO otkrio ravnatelj ove specijalne bolnice u Svetoj Nedelji prof. dr. sc. Dragan Schwarz.

‘CyberKnife S7 sustav je prvi takav montirani uređaj u Europi ove generacije. Mi smo sretni da imamo taj zadnji model sedme generacije, prvi takav s umjetnom inteligencijom upravo je instaliran u Radiochirurgiji Zagreb’, rekao je ravnatelj ove specijalne bolnice Barbari Kolar u studiju koji je, tragom informacije o važnoj inovaciji od koje će vrlo skoro koristi imati oboljeli od karcinoma, TOP RADIO privremeno izmjestio na samu Radiochirurgiju.

Roboti su važan dio moderne medicine, ali dr. Dragan Schwarz naglašava da su ljudi ipak najbitniji:

‘Ovo je samo robot, taj robot ima umjetnu inteligenciju, taj robot je izvrstan, ali mi smo daleko iznad njih. Oni su nama oružje koje koristimo. Bez naših ljudi, bez naših fizičara, doktora, matematičara, inženjera, sestara, ovo je hrpa željeza koju vi s jednim gumbom zaustavite, on bez nas ništa ne znači.’

Nabava uređaja CyberKnife S7, koja je sufinancirana sredstvima Europske Unije, otvara nove mogućnosti u radiokirurgiji.

‘Radiokirurgija, iako u svom nazivu ima kirurgija, nije u svojoj biti kirurgija već je vrsta radioterapije, radioterapijska tehnika kojom se u tumor vrlo precizno isporučuje vrlo velika doza koja ga uništava. Za naše liječenje nije potrebna anestezija, nije potrebno ležanje u bolnici, zahvat je potpuno ambulantni. Bolesnik dolazi na radiokirurški zahvat kao što bi došao u Dom zdravlja na injekciju. Nema postoperativnog oporavka, sam zahvat ne boli, čovjek nema osjetilo za zračenje, znači otprilike kao snimanje na rendgenu’, objasnio je Hrvoje Kaučić, radioonkolog.

Dio tima je i fizičar Domagoj Kosmina koji je u razgovoru za TOP RADIO objasnio njihovu ulogu u procesu liječenja:

‘U jednoj rečenici, posao fizičara je odgovornost za isporučenu dozu zračenja pacijenta, da ona dozu koju liječnik onkolog prepiše zaista i završi na pacijentu, na mjestu gdje i treba završiti.’

Među njihovim pacijentima ima i djece koja se u Svetoj Nedelji liječe isključivo na teret same Radiochirurgije.

‘Prije četiri do pet godina donijeli smo odluku da se za svu djeca u Hrvatskoj, koja imaju potrebu za radiokirurškim zahvatima, da se rade besplatno, niti na teret HZZO-a nego striktno na teret Radiochirurgije jer na taj način dajemo dodatni obol u njihovom liječenju koje zaista zna biti jako skupo. Kao što znate, rade se razna događanja u smislu humanitarnih akcija, pa smo mi odlučili da ta populacija bude pošteđena bilo kakvih troškovnih elemenata vezano za njihovo liječenje, a koje zahtijeva uporabu radiokirurških zahvata. To radimo zajedno s Klaićevom bolnicom, njihovi onkološki pedijatri nam postavljaju indikacije…’, naveo je dr. Schwarz.

Cijeli razgovor s timom Radiochirurgije Zagreb, koji ostvaruje svjetske rezultate, pogledajte u nastavku.

TOP doseg u medicini – robot CyberKnife S7 olakšat će liječenje karcinoma

amm-all market media

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja