U slučaju prijetnje Ebolom izvedena simulacija

imagesU jeku svjetske epidemiološke prijetnje Ebolom, podigla se opća svijest o potrebi bolje kontrole i prevencije odnosno primjene izvanrednih mjera zaštite u zdravstvenom sustavu. Zbog prirode posla, zdravstveni su radnici na hitnoj medicini potencijalno rizična skupina kod prvog kontakta s oboljelima ili pak tijekom potreba prijevoza oboljelih u izvanrednim okolnostima.

Iz tog razloga se tijekom ponedjeljka u prostorijama Zavoda za Hitnu medicinu, oko 14-15 h provodila dramatična simulacijska vježba „EBOLA“ s ciljem uvida u: spremnost djelatnika za postupanje po protokolu, opremljenost i eventualne nedostatke za pravilno odrađivanje postupanja po protokolu, ali i sve ostale potrebe i događaje u takvoj novonastaloj situaciji.

Inovativna akcija Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije pokazala je da su ambiciozni i stručni djelatnici Zavoda itekako spremni odgovoriti i na najteže suvremene prijetnje zdravlju. Ukupna ocjena akcije je ocijenjena izvrsnom obzirom da nije bilo većih propusta u protokolu, a sama akcija je završena uspješnim odvođenjem „oboljelog“ u Kliniku za infektivne bolesti.

Nije bilo svejedno nijednom radniku Zavoda, ali simulacija je protekla izvrsno – navodi v. d. Ravnatelj Zavoda, dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med. te dodaje – za potrebe ove akcije angažiran je profesionalan glumac Bruno Kontrec, glumačke družine Pinklec, koji je pohvalno odradio simuliranje simptoma Ebole –v.d. Ravnatelj pohvaljuje sve djelatnike na uspjeloj akciji i „stresu“ koji su uspješno podnijeli.

Vježba „Ebola“ se ne bi mogla izvesti bez suradnje s epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo, na čemu se posebno zahvaljujemo na suradnji ravnateljici Zavoda dr. Marini Payerl-Pal kao i epidemiolozima dr. Višnji Smilović i dr. Suzani Tarandek Strnad. Ujedno se zahvaljujemo i županu Matiji Posavcu ispred Županije kao osnivača Zavoda za hitnu medicinu, koja je s povjerenjem odobrila provođenje ove zahtjevne simulacije.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*