Međimurje Press
Svijet

Veliki petak

Veliki petak je dan u kojem se katolici prisjećaju raspeća Isusa Krista. Katolicima se pridružuju skoro svi drugi kršćani u svečanom prisjećanju na ovaj dan. To je također državni praznik u većini država svijeta.

Prema evanđeljima, Isusa je izdao Juda u noći Posljednje večere koja se obilježava na Veliki četvrtak. Sljedeće jutro, Isus je uhićen i odveden Ani, moćnom židovskom svećeniku. Ana je osudio Isusa za bogohuljenje jer je odbio zanijekati da je On Sin Božji. Otud je Isus poslan Ponciju Pilatu, rimskom upravitelju provincije.

Poncije Pilat je ispitao Isusa, ali nije pronašao razloga za osudu. Umjesto toga, predložio je židovskim vođama da oni sude Isusu prema svojim zakonima. No, prema rimskom zakonu, oni nisu mogli pogubiti Isusa pa su tražili od Pilata da naredi Isusovo ubojstvo.

Pilat se pozvao na kralja Heroda koji nije pronašao krivice na Isusu te ga je poslao natrag Pilatu. Pilat je Isusa proglasio nevinim i oprao svoje ruke kako bi pokazao da nije htio imati ništa s Isusovom osudom, ali gomila je bila gnjevna. Kako bi spriječio pobunu i zaštitio svoju položaj, Pilat se preko volje složio pogubiti Isusa i osudio ga na raspeće. Isus je osuđen jer se proglasio kraljem židovskim.

Prije nego što je pogubljen, Isus je bičevan, što je bila uobičajena praksa s namjerom da oslabi žrtvu prije raspeća. Raspeće je posebno bolan način pogubljenja, a usavršili su ga Rimljani. Bio je namijenjen najgorim kriminalcima i u najvećem broju slučajeva su rimski građani, žene i vojnici bili pošteđeni od njega.

Tijekom bičevanja, vojnici su mučili Isusa kruneći ga trnjem i ismijavali ga.

Nakon bičevanja, Isus je bio primoran nositi križ do mjesta pogubljenja, do Kalvarije. Tijekom tog hoda, Isus je pao tri puta i rimski stražari su slučajnim odabirom odredili Šimuna Cirenca da pomogne Isusu.

Po dolasku na Kalvariju, Isus je pribijen na križ i raspet između dva razbojnika. Jedan od njih se pokajao za svoje grijehe i prihvatio Krista dok je pokraj Njega visio na križu. Natpis ili znak je stavljen iznad Krista kako bi naznačio njegov navodni zločin. Na natpisu je pisalo „Isus Nazarećanin, kralj židovski“. To je skraćeno na latinskom bilo „INRI“ (Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum).

Tijekom nekoliko posljednjih Kristovih sati na križu, nastala je tama na cijeloj zemlji. Isusu su dali spužvu natopljenu vinom pomiješanim sa žuči – slabi, gorki lijek protiv bolova koji su često davali žrtvama raspeća.

Prije smrti, Isus je izrekao svoje posljednje riječi: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?!“ Ovaj redak je početak Psalma 22 i moguće da je uobičajena praksa bila recitirati retke psalama kako bi se prenijela dublja poruka. A Kristove posljednje riječi su zapravo bile  pobjedničke. Stražari su zatim proboli Isusov bok kako bi se uvjerili da je mrtav.

U trenutku Kristove smrti, dogodio se potres dovoljno snažan da otvori grobnice. Rečeno je da se duga, gusta zavjesa na hramu rastrgala cijelom dužinom odozgor do dolje.

Nakon nevjerojatnih događanja tog dana, Kristovo tijelo je skinuto s križa, položeno u darovanu grobnicu te sahranjeno prema običajima.

Događaja Velikog petka se sjećamo kroz pobožnost križnog puta – četrnaest postaja koje katolici često mole tijekom korizme (petkom, ali i ostalim danima), a posebno na Veliki petak. Isto tako se može prakticirati i pobožnost raznih molitava kao zadovoljština za uvrede koje se nanose Bogu i Blaženoj Djevici Mariji.

Veliki petak je za čitavu Crkvu dan posta. Prema tradiciji na Veliki petak nema slavlja Euharistije, tj. Mise. Održavaju se obredi Velikog petka, a pričešćujemo se hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Crkvena zvona su nijema. Oltar je ogoljen.

Ozračje je svečano i tiho te ostaje takvo do Vazmenog bdijenja.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja