Međimurje Press
Vijesti

Veliki požari na priobalju!

Jučer je na području priobalja izbilo nekoliko većih požara otvorenog prostora. Zbog vrlo velike opasnosti od izbijanja požara, pozivamo građane na oprez

Najveći jučer zabilježeni požar izbio je u Šibensko-kninskoj županiji. Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik zaprimio je u 10:24 sati dojavo o požaru na otvorenom prostoru na području Vrpolja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od oko 100 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 55 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Šibenik, DIP-a Šibenik, DVD-a: Perković, Bilice, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Primošten i Brodarica-Krapanj te tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora. U gašenju požara bilo je angažirano i pružno vozilo Robel. Prilikom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac DVD-a Bilice te je zbrinut od strane HMP-a. Tijekom noći na dežurstvu su ostali JVP Šibenik, DIP Šibenik, DVD-i: Šibenik, Perković, Brodarica, Zablaće i Grebaštica sa 25 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran 13. kolovoza u 07:00 sati, osiguranje i saniranje požarišta se nastavlja.

Nedugo nakon dojave o požaru kod Vrpolja, u 11:06 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavo o požaru na otvorenom prostoru na području Raslina-Plana. Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na površini od 1,4 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 22 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik i Vodice te DVD-a: Pirovac, Šibenik, Tisno, Zaton i Vodice te dva Air Tractora. Požar je ugašen  u 16:42 sati.

Požar na području Omiša predio Srijane, za koji je ŽVOC Split dobio dojavu 10. kolovoza, ponovno se aktivirao 12. kolovoza u 07:30 sati. Na požarište su upućeni DVD-i: Gata, Kučiće, Dugi Rat, Omiš i DIP Split s 37 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila, jedan protupožarni helikopter MI8MTV1 te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Izvršena je smjena snaga na terenu, a ukupna opožarena površina iznosi oko 14 ha.

Dana 12. kolovoza 2021. JVP Pula je u 15:10 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području naselja Jadreški-Šikići. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 7 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 77 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila iz JVP Pula, DVD-a: Općine Fažana, Vodnjan, Pula VFV Pola, Medulin i Ližnjan te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Požar je lokaliziran u 17:05 sati, tijekom noći na dežurstvu je ostala JVP Pula sa 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

Oprez zbog velike opasnosti od izbijanja požara

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske županije te šire područje Pule.

Stoga pozivamo građane na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Vedran Runjić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja