Međimurje Press
Vijesti

Vijesti iz Bruxellesa!

Na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o digitalnim zelenim potvrdama i pomoći ugostiteljskom sektoru, istraživačkom programu Obzor Europa i Mehanizmu civilne zaštite

Od 26. do 29. travnja u Bruxellesu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Na dnevnom redu sjednice nalaze se brojne teme. Zastupnici će raspravljati o digitalnim zelenim potvrdama i potpori ugostiteljskom sektoru, istraživačkom programu Obzor Europa, Mehanizmu civilne zaštite te budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom.

95,5 milijardi eura za istraživanje i inovacije povezane s globalnim izazovima

Plenarna sjednica u ponedjeljak će započeti raspravom o ključnom istraživačkom programu Obzor Europa ukupno vrijednom 95,5 milijardi eura kojim će se pomoći zdravstvenim sustavima EU-a da se pripreme za buduće pandemije, a industriji da se posveti inovacijama. Istraživačkim programom osigurat će se financiranje istraživanja i inovacija povezanih s globalnim izazovima kao što su borba protiv klimatskih promjena, digitalizacija i pandemija koronavirusa.

Bolja potpora u kriznim situacijama

Mehanizam Unije za civilnu zaštitu pokazao se kao koristan alat kojim se mobilizira i koordinira pomoć koju države sudionice pružaju kao odgovor na krize u Uniji i izvan nje, što predstavlja opipljiv dokaz europske solidarnosti. Izmjenom Odluke o Mehanizmu za civilnu zaštitu osigurat će se da Unija svojim građanima u Europi i šire pruži još bolju potporu u slučaju krize i hitnih situacija.

Digitalna zelena potvrda i pomoć ugostiteljskom sektoru

Na dnevnom redu plenarne sjednice u utorak spašavanje je ljetne turističke sezone i potpora koju Europska unija pruža ugostiteljskom sektoru. U srijedu će se raspravljati i glasovati o digitalnoj zelenoj potvrdi kojom će se olakšati slobodno kretanje bez diskriminacije. Potvrda bi sadržavala informacije o statusu cijepljenja pojedine osobe, rezultatima testova na COVID-19 ili statusu oporavka. Očekuje se da će se otvoriti pitanja cjenovne pristupačnosti i dostupnosti testova na COVID-19, kao i postupanja u slučajevima kada su osobe cijepljene cjepivima koja trenutačno nisu odobrena u EU-u.

Nakon što Parlament izmijeni zakonodavni prijedlog, pregovori s državama članicama moći će početi odmah, kako bi se do ljeta usvojila uredba o digitalnoj zelenoj potvrdi. Rezultati glasovanja bit će objavljeni u četvrtak.

Budući odnosi EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Zastupnici će u utorak raspravljati o Sporazumu o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine kojim se utvrđuju pravila za njihove buduće odnose. Nakon toga zastupnici će glasovati o davanju suglasnosti koja je potrebna kako bi Sporazum nakon 30. travnja trajno stupio na snagu.

Travanjska plenarna sjednica završit će raspravama o programu Digitalna Europa i programu za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) za 2021. – 2027.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja