Međimurje Press
Vlada Republike Hrvatske

Cilj Vlade RH je da se do 2026. godine minimalno spoji 20 posto općina!

Na jednoj od sljedeće dvije sjednice konačno će se donijeti odluka kojom će se definirati kriteriji za spajanje općina

Vlada će na jednoj od sljedeće dvije sjednice konačno donijeti odluku kojom će definirati kriterije za spajanje općina. Uz različite financijske potpore koje će dobivati ​​za stvarno spajanje, država će na sebe preuzeti i dugove lokalne jedinice, piše Jutarnji .

Spajanje će izgledati tako da će veća općina praktično preuzeti manju, a kao poticaj država će preuzeti njihove dugove, ali će dobiti i značajnu novčanu potporu. Tako će spojena, nova općina dobiti dvostruki iznos onoga koji je manja općina dosad dobivala iz fonda fiskalnog izravnanja. Poticaji za dobrovoljna stvarna spajanja uključivat će i jednokratne kapitalne transfere tijekom sljedećih pet godina koje će lokalne jedinice koristiti namjenski za infrastrukturne projekte.

Cilj Vlade je da se do 2026. godine minimalno stvarno spoji 20 posto općina, odnosno funkcionalno spoji minimalno 40 posto jedinica. U Hrvatskoj postoji 428 općina, pa bi krajnji cilj bio da se do lipnja 2026. njih oko 85 ukine.

Čelnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina izrazili su podršku prijedlogu Vladine reforme koji će uspostaviti kvalitetniji i učinkovitiji sustav lokalne i područne samouprave kroz funkcionalno povezivanje jedinica. U tom smislu istaknuli su kako bi, uz načelo dobrovoljnosti i postojeći interes brojnih općina, sustav zajedničkog izvršavanja pojedinih poslova jedinica bio prije svega u interesu građana, kao i još skladnijeg funkcioniranja središnje i lokalne razine vlasti.

Poručili su i da se reformom očekuje jačanje kapaciteta lokalnih jedinica kako bi one bile učinkovitije u obavljanju poslova iz svog djelokruga te pripremanju i realizaciji razvojnih projekata.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja