Međimurje Press
HrvatskaVlada Republike Hrvatske

Demografske mjere kroz projekt “Biram Hrvatsku”!

Vlada RH će plaćati povratak iz Irske, preseljenje u Liku…

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala otkriti nove demografske mjere koje se navodno zovu “Biram Hrvatsku”. Iako još nije jasno puno toga vezano uz njih, Jutarnji list doznaje kako će vlada davati novac povratnicima iz EU u okviru potpora za samozapošljavanje plus dodatnih 50 tisuća kuna za povratak ili preseljenje.

Također, vlada će davati novac i onima koji žele preseliti svoje poslovanje iz urbanih razvijenih krajeva u manje urbane. Oni bi, prema prijedlogu, trebali dobivati također 150.000 kuna za samozapošljavanje te dodatnih 25 tisuća kuna za preseljenje, npr. iz Zagreba u Liku.

Hrvati koji su povratnici iz Europske unije, ako u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna moći će dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak.

Oni koji unutar Hrvatske žele preseliti poslovanje iz razvijenih krajeva u manje razvijene, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna za preseljenje, doznaje Jutarnji list.

“Biram Hrvatsku” je nova Vladina mjera koju bi, uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, trebala predstaviti na sjednici u četvrtak, a Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću idući tjedan. Te će se mjere koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković dao je jučer izjavu za javnost nakon što je predsjedao sastankom vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina. “Osigurat ćemo izdašne pakete za one koji se žele vratiti u Hrvatsku”, najavio je.

“Prije ovakvih sastanaka, koji traju već pet godina, u formatu koji je uvela ova vlada, vlada i župani živjeli su u nekim paralelnim svjetovima. Ovaj način nam je pomogao da poboljšamo višerazinsko upravljanje Hrvatskom”, rekao je Plenković na početku.

“Jedna od ključnih tema o kojima smo raspravljali, možemo reći egzistencijalna tema hrvatskog naroda, pitanje je demografije i politike prema mladima. Državna tajnica Željka Josić je predstavila sve aktivnosti koje se odnose na različita prava, poticajna sredstva, poreznu politiku, zapošljavanje, rješavanje stambenih pitanja mladih, kombinirano s ovim što je načelno predstavio ministar Aladrović, a to je novi paket mjera zapošljavanja u 2022.”, rekao je.

“Tu ćemo prvi put staviti naglasak i na one naše građane koji su iskoristili slobodu kretanja i u recentnom razdoblju otišli možda u neku od članica EU i s jednim vrlo kvalitetnim i privlačnim paketom sredstava za samozapošljavanje, plus poticaj na dodatna sredstva za one koji se žele vratiti u Hrvatsku. Dakle pokušat ćemo taj trend, koji smo oduvijek smatrali reverzibilnim, sada učiniti i dinamičnijim vrlo izdašnim paketima koji će biti predstavljeni na vladi, a potom će odluke donositi Hrvatski zavod za zapošljavanje”, rekao je Plenković.

Izvor: https://hr.n1info.com/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja