Otpisan dug za 150.474 blokirana građana

Paketom triju donesenih zakona Vlada olakšava položaj blokiranih građana, destimulira neuspješne blokade računa i pojednostavljuje provedbu stečaja potrošača, istodobno pripremajući novi ovršni zakon, koji treba uvesti suvremenije, brže i troškovno jeftinije procedure naplate potraživanja, uz adekvatnu razinu zaštite dostojanstva i egzistencije ovršenika.

Prva mjera ovoga Zakona odnosi se na otpis dugova do 10.000 kn prema državi i povezanim pravnim osobama, kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik (npr. Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje) i to onim građanima koji su zbog tih dugova bili u blokadi na dan 31.12.2017. godine.

”Tijekom proteklog vikenda, bez ikakve inicijative blokiranih sugrađana, Financijska agencija krenula je u provedbu ovoga zakona i uspješno provela prvu mjeru. Izvršen je otpis duga za sve građane koji su ispunjavali uvjete – i to za njih 150.474”, istaknuo je premijer.

Izdvoje li se podatci za samo četiri najveća grada, broj građana kojima je država otpisala dug u Zagrebu iznosi 28.743, u Splitu 4.302, u Osijeku 3.701 te u Rijeci 3.842 građana.

Otpisana milijarda i 338 milijuna kuna duga

”Važno je naglasiti da je 6.248 građana u potpunosti deblokirano budući da su imali samo dugove prema državi i njenim pravnim osobama, koji su otpisom prestali”, rekao je premijer dodavši da je time otpisan dug u iznosu od milijarde i 338 milijuna kuna, od čega preko 846 milijuna kuna glavnice i gotovo 492 milijuna kuna kamata.

Predsjednik Vlade pritom je naglasio da je otpis duga koji građani imaju prema državi i povezanim osobama izvršen automatski, zahvaljujući odredbama Zakona i radu Financijske agencije, tako da ne ostanu zakinuti oni građani koji nisu upoznati sa svojim pravima.

Kao drugu mjeru, Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama predviđa poticaje za općine, gradove i županije te privatne vjerovnike, poput telekom-operatera, banaka i drugih, da otpuste dugove blokiranim građanima kao što je to napravila država i s njome povezane pravne osobe. ”Još jednom u ime Vlade apeliram na njih da to učine”, naglasio je premijer.

Vlada je zakonom predvidjela porezne olakšice u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak kako bi stimulirala ove kategorije vjerovnika da iskažu socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima.

Uz navedeno, ovaj Zakon, kao treću mjeru, predviđa i poticajni model reprograma poreznog duga za blokirane građane.

(PressVlada)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*