Međimurje Press
Vlada Republike Hrvatske

Štromar: Prva procjena je da će sanacija štete od potresa iznositi oko 42 milijarde kuna

Stručnjaci Građevinskog fakulteta u Zagrebu i Komore inženjera građevinarstva izradili model procjene štete

Prema prvoj preliminarnoj i okvirnoj procjeni iznos štete od razornog potresa koji se dogodio prije točno mjesec dana je oko 42 milijarde kuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Struka sastavljena od projektanata zidanih konstrukcija koji imaju iskustva u složenim projektima rekonstrukcije različitih zgrada, od jednostavnih obiteljskih kuća do pojedinačnih kulturnih dobara od iznimnog značaja, razradila je pet različitih modela procjene štete od potresa u Zagrebu, a troškovi sanacije po modelu koji smatraju optimalnim iznosili bi oko 42 milijarde kuna. Ta preliminarna procjena služit će kao okvir za daljnje planiranje.

Štromar je zahvalio Građevinskom fakultetu i Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva s kojima je Ministarstvo graditeljstva okupilo dvadesetak stručnjaka, koji su detaljno razradili petnaestak primjera zgrada različite složenosti te su za njih predvidjeli metode obnove i razradili troškove svake razine obnove koje su u skladu s novim Zakonom.

Primjeri su razrađeni za obiteljske kuće, višestambene zgrade – stambene, mješovite i poslovne namjene, javne zgrade pri čemu se posebno ističu bolnice, škole, vrtići, fakulteti te zgrade kulturne baštine.

Veliki posao predstavlja upravo obrada podataka s terena koji se unose u GIS sustav na temelju pregleda statičara, pri čemu je do sad pregledano više od 12.000 zgrada.

–   Velik posao su odradili i za desetak dana vjerujemo da će doći do kraja. Ti podaci će nam također dati puno jasniju sliku, no sve su to još uvijek procjene i odstupanja će sigurno biti, no potrebne su nam kako bismo spremali programe i izvore financiranja – zaključio je Štromar.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja