Međimurje Press
VijestiVlada Republike Hrvatske

Strože mjere kreću od ponedjeljka!

Zbog porasta broja zaraženih, čemu je uzrok omikron varijanta koronavirusa, od ponedjeljka stupaju na snagu nove mjere kojima se dodatno ograničavaju javna okupljanja, najavio je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović

Prema novoj odluci, bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona sa covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba, najavio je Božinović na konferenciji za novinare.

Intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata ali će biti bolja kontrola, rekao je Božinović. Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Od ponedjeljka će se ograničiti i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid potvrda na vjerskim, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela.

Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće god je to moguće.

“Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve radimo kako bi zaštitili živote i zdravlje ljudi”, poručio je.

Život i gospodarstvo moraju dalje. Želimo uz najmanje moguće represivne mjere postići željeni cilj, po načelu razmjernosti koje kod svakog predmeta procjenjuje i Ustavni sud, istaknuo je Božinović

Izvor:https://hr.n1info.com/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja