Sunčana Glavak govori o pojedinim segmentima rada Vlade RH

O akcijama Vlade RH Andreja Plenkovića i planovima kroz nekoliko važnih segmenata tijelom naredne dvije godine, nešto više rekla nam je njegova savjetnica i saborska zastupnica Sunčanan Glavak.

Osobe s invaliditetom

U sljedeće dvije godine, 15.000 osoba s invaliditetom imat će usluge osobne asistencije zahvaljujući sredstvima osiguranim preko Europskog socijalnog fonda. Nakon dvadeset godina povećane su osobna invalidnina i doplatak za pomoć i njegu (za 20%)


Blokirani i Ovršni zakon

Broj od 325 tisuća građana u blokadi zbog 43 milijardi kuna duga sam je po sebi govorio o akutnosti dugogodišnjeg društvenog problema blokiranih-jednokratni otpis dugova i time deblokirada 6.248 građana u potpunosti.
Ovim mjerama, s ova dva zakona, broj od 325 tisuća blokiranih građana smanjen je na 274 tisuće, a iznos blokade je smanjen s više od 43 milijarde kuna na manje od 19 milijardi kuna.

Značajan doprinos očekuje se i od jednostavnijeg postupka stečaja potrošača koji bi trebao obuhvatiti oko 80.000 građana.

Smanjenje troškova, dodatna zaštita ovršenika, uvođenje elektroničke komunikacije i učinkovitija provedba postupka glavni su ciljevi novog Ovršnog zakona.

Između ostalog, isključujemo mogućnost deložacija u zimskom razdoblju, dodatno podižemo iznos zbog kojeg se ne može ovršiti nekretnina (s 20.000 na 40.000 kuna) i proširujemo krug primanja izuzetih od ovrhe.


Branitelji

U dvije godine povećan je proračun Ministarstva hrvatskih branitelja za 50 posto i donijet novi jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.


Ratni zločini i suočavanje s prošlošću

Bitno nam je i rasvjetljavanje sudbine nestalih i kažnjavanje počinitelja ratnih zločina tijekom Domovinskog rata koji ne zastarijevaju.

Još početkom godine na inicijativu ove Vlade osnovana je posebna radna skupina u okviru Ravnateljstva policije sa zadaćom intenziviranja aktivnosti o tom bolnom pitanju, a posebno u vezi sa zločinima počinjenim u Vukovaru i na Ovčari.

Schengen

Ulaže se u prevenciju i sigurnost te svakodnevnu borbu protiv svih kažnjivih ponašanja, osobito pri suzbijanju organiziranog, gospodarskog i kibernetičkog kriminaliteta.

Ulazak u Schengenski prostor strateški cilj Hrvatske koji će podići razinu zaštite naše granice.

Obrana

Povećan proračun za obranu.
Nakon 15 godina, donesena je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.
Osiguran je povratak Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Ploče, krajem godine u Varaždin, a kroz 2019. i 2020. u Pulu.

Donijeta je i Odluka o nabavci višenamjenskog borbenog aviona F-16 –(osiguravamo sposobnost nadzora i zaštite nacionalnog zračnog prostora).

(r)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*