Međimurje Press
Vijesti

Za govor mržnje ogromne kazne neće plaćati mediji nego će biti kažnjeni autori komentara!

Zakon o  elektroničkim medijima (ZEM), bit će usvojen na prvoj idućoj sjednici Vlade.

U odnosu na prvi prijedlog, koji je dočekan s nizim kritika medijskih profesionalaca, konačni tekst ZEM-a ima nekoliko značajnih izmjena. One najveće tiču se pokušavanja suzbijanja govora mržnje u komentarima na hrvatskim portalima.

Naime, kako piše Jutarnji, Ministarstvo kulture i medija prihvatilo je kritike novinara, urednika i medijskih kuća, pa za govor mržnje ogromne kazne neće plaćati mediji nego će biti kažnjeni autori komentara.

Podsjećamo, u prvoj verziji Zakona pisalo je da je “pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik”. To je značilo da bi mediji bili odgovori i za ono što ljudi napišu u komentarima.

Ministarstvo je u potpunosti izmijenilo sporni članak i za komentare bi trebali odgovarati njihovi autori. Zauzvrat vlasnici medija, ako ne žele biti kažnjeni, morat će u potpunosti promijeniti pravila za čitatelje, odnosno komentare. Točnije, morat će registrirati korisnika i “na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba”.

U prvoj verziji zakona, onoj u kojoj su za komentare ispod tekstova bili odgovorni mediji, predviđena kazna kretala se u rasponu od sto tisuća do milijun kuna.

Zasad nije poznato kolike kazne će biti za fizičke osobe, autore uvredljivih komentara, ali očekuje se da bi moglo biti riječi o značajnom iznosu, piše  Jutarnji list.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja