medjimurjepress@gmail.com

Zastupnica Sunčana Glavak Europskoj komisiji…

Globalna pandemija ne smije biti prostor za dodatnu zaradu! Cjepivo protiv koronavirusa mora biti dostupno svim građanima pod jednakim uvjetima

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je danas na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojoj se raspravljalo o održivoj mobilnosti nakon pandemije bolesti COVID-19, shemi kompenzacije i smanjenja emisije ugljika za međunarodno zrakoplovstvo CORSIA te aktivnostima Europske komisije vezanim za razvoj cjepiva i liječenje COVID-19.

Tijekom razmjene mišljenja s direktoricom Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) Anne Bucher, zastupnica Glavak pozdravila je napore Europske komisije u borbi protiv koronavirusa i podsjetila je da zaštita javnog zdravlja i građana moraju ostati prioritet svih država članica i Europske unije.

Zastupnica Glavak upitala je direktoricu Bucher kako Europska komisija planira organizirati nabavu cjepiva za države članice te koliko je novca osigurano u tu svrhu, ističući da nabava novog cjepiva ne smije značajno opteretiti javne financije.

„Globalna pandemija ne smije biti prostor za dodatnu zaradu! Cjepivo protiv koronavirusa mora biti dostupno svim građanima Europske unije pod jednakim uvjetima upravo zato što ulažemo znatna sredstva kroz zajedničke javne fondove“, poručila je zastupnica Glavak.

U svom odgovoru direktorica DG SANTE Bucher istaknula je da će se za cjepiva razmotriti koncept zajedničke javne nabave za sve države članice po uzoru na nabavu zaštitne opreme, respiratora i laboratorijskih testova. Što se tiče financiranja nabave cjepiva, Bucher je odgovorila da se za nabavu cjepiva mogu iskoristiti sredstva iz Instrumenta Europske unije za hitnu potporu, koji je težak 2,7 milijardi eura. Podsjetila je i da je upravo Europska komisija potaknula dijalog s globalnim farmaceutskim tvrtkama kako bi se osigurala pristupačnost cjepiva i njegova ujednačena distribucija u svim zemljama.

Europska unija do sada je mobilizirala gotovo 353 milijuna eura za istraživanje i razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Uz to, EU je ponudila CureVac-u, inovativnom europskom proizvođaču cjepiva, do 80 milijuna eura potpore kroz garanciju EU-a i zajam Europske investicijske banke. Tvrtka planira započeti kliničko testiranje cjepiva do lipnja 2020. godine.

Sutra će se na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane održati razmjena mišljenja s Guidom Rasijem, izvršnim direktorom Europske agencije za lijekove (EMA), o aktivnostima EMA-e u vezi s COVID-19 i izgledima za budućnost.

Izvor: europarl.europa.eu

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*