Međimurje Press
Vijesti

Zastupnica Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

Zastupnica Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Na današnjoj sjednici sudjelovat će u raspravama o Konferenciji o budućnosti Europe te turizmu i prometu u 2020. i šire.

Zajednička je ocjena zastupnika da Konferencija o budućnosti Europe započne u jesen te da glas građana bude u središtu opsežnih rasprava o tome kako riješiti unutarnje i vanjske izazove, koje su teme u središtu pozornosti te da razmišljanja građana budu uvažena i daju doprinos instrumentu ,,Next Generation EU”.

Na sjednici će se raspraviti o rezoluciji o prometu i turizmu u kojoj je istaknuta žurna potreba za kratkoročnim i dugoročnim potporama za oba sektora, kao i posebnom proračunskom linijom za održivi turizam u dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027.

Tema koja zauzima značajno mjesto u raspravi na plenarnoj sjednici učinci su borbe protiv širenja bolesti COVID-19 na temeljna prava u EU-u, s fokusom na slobodu izražavanja u kontekstu kampanja dezinformiranja stranih aktera kojima se nastoji iskoristiti neizvjesnost u društvu i strahovi građana.

Dugoročni proračun Europske unije i gospodarski oporavak tema je koja je u središtu pozornosti posebno u novim okolnostima koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19. Zastupnici će iznijeti svoje stajalište o budućem financiranju i gospodarskom oporavku EU-a u kontekstu krize COVID-19 uoči sastanka Europskoga vijeća, 19. lipnja. Također, razgovarat će se o prosvjedima protiv rasizma potaknutima smrću Georga Floyda, preporukama za pregovore o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom te kako zaštititi europske strateške sektore od stranog preuzimanja nakon pandemije bolesti COVID-19. Zastupnici će u četvrtak raspravljati o funkcioniranju schengenskog područja, odnosno ponovnom otvaranju unutarnjih granica, a glasat će i o smjernicama za proračun Europske unije za 2021. godinu.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja