Međimurje Press
Zdravlje

15.02 obilježavamo Međunarodni dan djece oboljelih od malignih bolesti

Ovaj dan je prvi  put obilježen 2002. godine na inicijativu Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od raka, koji danas nosi naziv Childhood Cancer International (CCI). Savez se sastoji od 177 udruga roditelja i nacionalnih organizacija u 90 zemalja širom svijeta.

Djetinjstvo je vrijeme nevinosti i radosti. Nažalost, postoji rastuća prijetnja koja oduzima djeci i mladima i njihovim obiteljima te posebne trenutke u njihovom životu.
Učestalost pojave karcinoma  u djetinjstvu raste i nažalost, povećava se učestalost raka kod  djece iz godine u godinu. Svake se godine dijagnosticira karcinom kod više od 300.000 djece i mladih, mlađih od 20 godina: 215.000 (0-14 godina); 85.000 (15-19 godina). Smatra se da puno više slučajeva  ostaje nepoznato i neprijavljeno zbog nedostatka registara za maligne bolesti kod djece u velikom broju zemalja. Djeca i mladi vitalni su dio svakog društva i svake zemlje, a maligne bolesti lišavaju ih njihovog djetinjstva i mladosti. Cilj je da svako oboljelo dijete i mlada osoba živi najbolje što može i ostvari svoj puni potencijal.

Karcinom u djetinjstvu je izlječiv. Ipak, svake godine više od 100.000 djece i mladih ne preživi.
80 posto ove djece i mladih su iz zemalja s niskim i srednjim dohotkom gdje su zdravstveni sustavi slabi, zdravstvene usluge često nedostupne i loše, važni lijekovi nisu dostupni ili su preskupi. Čak se i zemlje s visokim dohotkom suočavaju s velikim teretom karcinoma u djetinjstvu, i već sada je vodeći uzročnik smrti povezan s nezaraznim bolestima.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto djece uspješno se izliječi.
Dok je broj djece s karcinomom mnogo manji u usporedbi s globalnom incidencijom karcinoma odraslih, broj preživljavanja je znatno veći; stopa preživljavanja u zemljama s visokim prihodima doseže prosječno 84% i stalno se poboljšava čak i u područjima s manjim standardom gdje postoji lokalna i međunarodna podrška.
Kad se dijagnosticira bolest, dijete obično mora na operaciju, nakon koje slijedi kemoterapija ili zračenje, a možda i jedno i drugo. U svakom slučaju, liječenje ima i neugodne nuspojave. U tom teškom razdoblju očeve i majke često obuzimaju strah, tuga, srdžba ili osjećaj krivnje, a ima i onih koji se jednostavno ne žele suočiti sa stvarnošću.

Utjehu, razumijevanje i pomoć pružaju liječnici i ostalo medicinsko osoblje. Oni  daju  informacije koje mogu pomoći da se roditelji hrabro suoče s djetetovom bolešću. Objasnit će kako bi se bolest mogla razvijati i koje bi se nuspojave mogle pojaviti. To može svima pomoći da lakše prebrode teško razdoblje koje je pred njima. No veliku utjehu mogu im pružiti i roditelji druge djece koja su oboljela od raka.

Obilježavanjem Međunarodnog  dana djece oboljele od malignih bolesti želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Organizatori i pokretači obilježavanja ovoga dana vjeruju da svako dijete oboljelo od maligne bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku skrb bez obzira na zemlju njegova rođenja, rasu te financijski ili socijalni status.

Obilježavanjem  Međunarodnog dana  karcinoma djetinjstva, ističemo i izvanrednu hrabrost i snagu djece i mladih s karcinomom, koji u vrlo mladoj dobi moraju proći kroz dug, naporan i bolan put liječenja.
Snaga za stvaranje bolje budućnosti za djecu i mlade s karcinomom leži u svakom od nas.

 Mr.sc.Ina Topić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja