Dobra priča nedjeljom

Razgovor s ravnateljem Županijske bolnice Čakovec

Misija Županijske bolnice Čakovec je zaštita, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva koristeći znanstveno utemeljene programe sprečavanja i suzbijanja bolesti i ozljeda, promicanje zdravlja i očuvanje zdravlja na radu, rano prepoznavanje rizika bolesti te liječenje i rehabilitacija bolesnika. Poseban naglasak daje se kontinuiranoj edukaciji djelatnika Bolnice s ciljem praćenja napretka suvremene medicine i sve složenijih metoda liječenja, a sve u svrhu pružanja najkvalitetnije zdravstvene skrbi, jer zadovoljstvo pacijenata, kvaliteta usluge i sigurnost zdravstvene skrbi na prvom su mjestu.

Velebno zdanje na sjeveru grada, svakodnevno poprima sve noviji i moderniji izgled, kako u eksterijeru, tako i u interijeru. Moderni dijagnostički aparati, timski rad svrstavaju ŽB Čakovec među 4 vodeće u zemlji.

LIJEČNIČKI KADAR

Prvi čovjek “bolnice na kraju grada”, nedavno proglašen najpozitivnijim sugrađanom u našoj županiji 
Robert Grudićdr.med.spec. opće kir. subspec. ortopedije i traumatologije, danas ima tešku ingerenciju vođenja ove ustanove u kojoj radi 840 zaposlenih. Od toga 94 specijalista, 380 medicinskih sestara, 63 specijalizanata.

U situaciji kada mnogi liječnici i medicinske sestre odlaze u inozemstvo, nije ostala imuna ni bolnica u Čakovcu. U posljednje dvije godine otišlo je 10 specijalista, što u mirovinu, što trbuhom za kruhom. Kao odgovor, kroz iduća dva mjeseca zaposlit će se 6 novih specijalista i tako odgovoriti na izazov od kojeg pate sve hrvatske bolnice.

FINANCIJSKO POSLOVANJE

Iako na papiru stoji da bolnice ima gubitak od 10 milijuna kuna, uprava je ipak uštedjela na nekim stvarima, dok je najveći trošak zabilježen kod isplata plaća. Financijski gledano to je povećanje zaduženja, govori nam ravnatelj, ali s druge strane, bolnica funkcionira zahvaljujući liječnicima i sestrama i ne možemo govoriti o trošku, već je to kao ulaganje. Naime, to je proces u kojem se bolnica pozicionira. Naša bolnica itekako vrijedi i naše specijalnosti se moraju izdići iz sredine i postati regionalni Centar. Prije su bolnice bile kategorizirane pa je tako varaždinska imala drugu kategoriju, a naša treću. Sada se sve bitno promijenilo, jer je na snagu stupila valorizacija i naravno, tko što radi. Tako je naša interventa kardiologija jedina sjeverno od Zagreba, postala centar regije. Radi se ponajprije o opremi i kvaliteti usluge.

AKREDITACIJA

Važna je i akreditacija bolnice, a to znači da kad bolesnik dođe u bolnicu da je po određenom postupku ili algoritmu adekvatno sankcioniran, kako bi sigurnost pacijenta bila potpuna. Moj cilj je da svaki pacijent bez obzira na sastav ekipe, ima jednaku zbrinutost – ističe ravnatelj.

MAGNETNA REZONANCA

Uskoro u bolnicu, sada sa sigurnošću možemo reći, uz maksimalni suport Međimurske županije, do 21. ožujka stiže konačno i magnetna rezonanca u novoizgrađenu zgradu. Uređaj je jako osjetljiv, tako da ne smije biti ni blizu lifta ni agregata i drugih uređaja. Taj magnet je takav da cijela zgrada mora zadovoljiti uvjete s obzirom na vanjske uvjete. Kada ga jednom instaliramo teško je i skupo ga premještati.

Županijska bolnica u Čakovcu po opsegu pružanju usluga, rezultatima rada u samom je hrvatskom vrhu. Agencija za akreditacije i kvalitetu u zdravstvu, rekla da smo među prve 4 bolnice u Hrvatskoj. U sve to uvjerio se HZZO, ministar, ministri, državni tajnici, ali i brojni pacijenti koji svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo iskazuju putem bolničke ankete vezane na pružanje usluga.

VIZIJA

Kao bolnica, želimo unaprijediti kvalitetu života i stvoriti uvjete za gospodarski rast kroz očuvanje zdravlja svakog pojedinca i cijele populacije. Postati dinamična ustanova usmjerena k napretku i izvrsnosti u svim područjima djelovanja kako bismo svojim pacijentima pružili kvalitetnu i stručnu medicinsku skrb u skladu s najboljom medicinskom praksom i etičkim načelima, pritom poštuju i pacijentove potrebe i individualnost -zaključuje dr. Robert Grudić.

(r.d.)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*