Međimurje Press
Zdravlje

EU će nastaviti podupirati onkološke pacijente u povratku na posao, a poslodavce poticati na prilagodbu

Sredstvima iz Europskog socijalnog fonda onkološkim pacijentima i njihovim poslodavcima nastavit će se pružati podrška u procesu povratka na posao i u novom financijskom razdoblju

O poslovnim poteškoćama s kojima se susreću osobe koje su preboljele rak govorilo se danas na međunarodnoj virtualnoj konferenciji „Onkološki pacijenti: Imamo li pravo na rad? „ u organizaciji udruge Nismo same. Na okruglom stolu sudjelovala je i zastupnica u Europskom parlamentu i članica skupine zastupnika MEP’s Against Cancer Sunčana Glavak.

,,Pacijentima treba pružiti potporu tijekom i nakon liječenja, što uključuje relevantne politike zapošljavanja i njihovu zaštitu od stigmatizacije i diskriminacije. Za to su namijenjena sredstva iz Europskog socijalnog fonda kojima se pacijentima pomaže da se nakon bolovanja što lakše reintegriraju na tržište rada, a poslodavcima da se kvalitetnije uključe u proces povratka onkoloških pacijenata na posao“, rekla je zastupnica Sunčana Glavak.

Podaci o obolijevanju od raka i dalje pokazuju visoke brojke, no u posljednjim desetljećima lijekovi i tretmani protiv raka ipak su se značajno poboljšali. To je omogućilo većem broju građana da se izliječe i kvalitetnije žive. U usporedbi s drugim zemljama članicama, Hrvatska je po ukupnoj incidenciji raka na 15. mjestu, što nas smješta u prosjek EU-27.

U siječnju novi Europski plan za borbu protiv raka

Europski plan za borbu protiv raka, čije se predstavljanje očekuje u siječnju 2021., trebao bi se baviti i problemima s kojima se susreću osobe koje su se uspješno izborile s rakom. Unatoč pandemiji COVID-19, borba protiv raka ostaje prioritet Europske komisije.

,,Sada imamo jedinstvenu priliku, u kontekstu pandemije koronavirusa, iskoristiti sve mogućnosti koje nam nudi Europska unija za prilagodbu radnih procesa novim okolnostima. Tu valja posebno istaknuti instrument SURE, kojim se, među ostalim, potiče i rad od kuće te financiraju sheme skraćenog radnog vremena. Spoznali smo da je rad od kuće moguć i učinkovit, a imamo i priliku iskoristiti sredstva koja su namijenjena za digitalizaciju rada te uvođenje novih tehnologija, uključujući 5G”, naglasila je Glavak.

Pitanje rada onkoloških pacijenata pitanje je i ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Prošle godine Europska komisija usvojila je obvezujuću Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja uključuje i fleksibilnije radne aranžmane. Objavila je i Europski vodič za poboljšanje kvalitete u sveobuhvatnoj kontroli raka u kojem poziva države članice da donesu javne politike za podršku oboljelima od raka, što je integrirano i u nacrt Nacionalnog plana borbe protiv raka Republike Hrvatske.

Posvećenost borbi protiv raka i podizanju kvalitete života nakon prebolijevanja

Na poticaj Europske pučke stranke, pokrenuta je inicijativa EU Can Beat Cancer, a u Europskom parlamentu osnovan je Poseban odbor za borbu protiv raka.

Mi, zastupnici u Europskoj pučkoj stranci, obvezujemo se učiniti sve što je u našoj moći kako bismo utjecali na zakonodavni okvir. Nastavit ćemo se boriti za dostojanstvo osoba s dijagnozom raka i njihovu zaštitu od diskriminacije“, naglasila je zastupnica Sunčana Glavak koja upravo teme borbe protiv raka, važnosti prevencije i kvalitete života onkoloških pacijenata promiče na konferencijama Fight&Win.

Na okruglom stolu u sklopu konferencije sudjelovale su i Dunja Skoko-Poljak (Ministarstvo zdravstva), Dijana Vuksan (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje), Bojana Knežević i Ivana Kalogjera iz Udruge Nismo same te Milka Vuksanović (Hrvatska udruga poslodavaca).

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja