medjimurjepress@gmail.com

Godinu dana od implantacije trajnih elektrostimulatora srca (srčanih pacemakera) u ŽB Čakovec

PRIOPĆENJE

Krajem ovog mjeseca biti će godinu dana od kada je započeo program implantacije trajnih elektrostimulatora srca (srčanih pacemakera) u ŽB Čakovec. Do sada je uspješno implantirano oko 50 jednokomornih i dvokomornih elektrostimulatora. Početkom implantacije formirano je i novo radilište u kardiološkoj poliklinici – Ambulanta za kontrolu elektrostimulatora.

Unutar godinu dana od početka implantacije i programa kontrole elektrostimulatora, dana 13.8.2020. u Županijskoj bolnici Čakovec je implantiran prvi ugradbeni kardioverter-defibrilator (eng. implantable cardioverter defibrilator – ICD). Radi se o uređaju napajanom posebnom baterijom, koji uz pomoć elektrode postavljene u srce, može detektirati određene aritmije i nakon toga aktivacijom raznih oblika električnih udara (defibrilacija, antitahikardijska stimulacija) ponovno povratiti normalan srčani ritam i spasiti život. Radi se o složenom i sofisticiranom elektroničkom uređaju čiji se postupak ugradnje ne razlikuje bitno od ugradnje klasičnog elektrostimulatora (pacemakera). U ŽB Čakovec implantirati će se najmoderniji uređaji koji su kompatibilni s uređajem za magnetnu rezonancu.

Navedeno će dodatno doprinijeti zbrinjavanju kardioloških bolesnika naše regije te pružiti još viši standard liječenja za što je ranije bilo potrebno upućivanje pacijenata u kliničke centre u Zagrebu. Time ostvarujemo viziju Županijske bolnice Čakovec da kliničke procedure dovodimo u našu regiju i time osiguramo veću kvalitetu zdravstvenih usluga i viši medicinski standard za građane u našoj županiji i regiji.

Na fotografiji: Dio tima intervencijske kardiologije Županijske bolnice Čakovec pod vodstvom dr. Mihajlo Kovačić, dr. med. spec.interne medicine, subspec.kardiologije – 2020. godina.

Županijska bolnica Čakovec

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*