Hoće li ŽB Čakovec dobiti Magnetnu rezonancu?

Magnetska rezonanca pregled je od kojeg, zbog dugog čekanja, pacijentima pada mrak na oči.

On što većina građana ne zna je da postoji mogućnost besplatnog odlaska na ovaj pregled kod privatnika.

Naime, država sklapa sve više ugovora s privatnicima kod kojih se brže dolazi na red. Pregled se kod njih obavlja na račun HZZO-a koji je za 2018. sklopio ugovor o obavljanju magnetske rezonance s pet privatnih klinika u Zagrebu, jednom u Zaboku, Čakovcu (Poliklinika Medikol), Karlovcu, Puli, Šibeniku i dvije u Splitu.

U nekim od privatnih klinika na red se dolazi i kroz par tjedana, dok se u državnim bolnicama na red obično čeka najmanje šest mjeseci, a najčešće i puno više.

Kako bi se ŽB Čakovec opskrbila Magnetnom rezonacom, župan Matija Posavec održat će radni sastanak u ministarstvu zdravstva sa ministrom prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem, dr.med. Inače, prilikom nekoliko posjeta zamjenika ministra bolnici u Čakovcu, župan je stalno ponavljao kako je bolnici neophodan uređaj.

Cijena uređaja jako ovisi o snazi polja ali i drugim mogućnostima. Današnji uređaji od 1.5T koštaju od 5,000,000 do 30,000,000 kn, ovisno o jakosti polja, ali se cijene za istu snagu polja razlikuju ovisno o brzini i snazi gradijenata koje uređaj može postići. Permanentni, otvoreni, koštaju značajno manje, do 5,000,000 kn. Jači magneti su u pravilu teži pa su troškovi postavljanja i do 30% cijene samog uređaja. Opremljenost uređaja zavojnicama, raznovrsnot sekvencija i brzina računala za rekonstrukciju slike također utječe na cijenu.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*