Međimurje Press
Korisni savjetiZdravlje

Koliko dugo traje oporavak od carskog reza?

Carski rez kirurški je porod gdje se rezom kože, vezivnog tkiva, maternice i plodovih ovoja pravi put do djeteta i beba se kroz rez vadi direktno iz majčine utrobe. Radi se o ozbiljnoj operaciji i carski rez nikada ne bi trebao biti izbor kod trudnoća kod kojih ne postoji prepreka za vaginalni porod.

Carski rez se preporučuje ženama koje su već rodile carskim rezom, pogotovo ako je porod carskim rezom bio u periodu manje od dvije godine od novog poroda.

Postoje brojni rizici zbog kojih liječnici opetovano upozoravaju kako carski rez nije “lakši” izbor, već ozbiljna operacija, pa su samim time i komplikacije učestalije nego što je to slučaj kod vaginalnog poroda.

20 do 40% žena koje su rodile carskim rezom imaju postoperativne komplikacije kao što su infekcije, upale maternice ili same rane od carskog reza a češće su i ozbiljne infekcije i krvni ugrušci u području zdjelice, piše Mamin kutak.

Sam postupak carskog reza traje između 40 i 50 minuta i svakako najveći dio vremena odlazi na samo šivanje svim slojeva nakon što je beba već vani.

Kod vaginalnog poroda rodilje uglavnom odlaze kući treći dan po porodu, dok se kod carskog reza one zadržavaju u bolnici oko 5 dana. Nakon carskog reza savjetuje se mirovanje i izbjegavanje težih napora barem 6 tjedana nakon operacije.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja