Maligne bolesti na drugom su mjestu uzroka smrti djece u Hrvatskoj

Nakon nesreća i nesretnih slučajeva, drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj su maligne bolesti od kojih najveći broj čine leukemije i limfomi. Najčešća maligna bolest kod djece je akutna limfoblastična leukemija sa 30 35 novooboljelih godišnje pri čemu postoje razlike u pojavnosti među hrvatskim županijama, o čemu je prezentaciju održao prof.dr.sc. Ernest Bilić iz KBC-a Zagreb.

Prezentacija prof. Bilića dio je predavanja Znanjem do zdravlja održanog jučer u Zadru u organizaciji tamošnje podružnice Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

– Uspješnost liječenja djece od malignih bolesti u Hrvatskoj je malo iznad EU prosjeka od 85 posto. Sa 86 posto smo iznad tog prosjeka, ali nedostaje nam tri posto da bi mogli reći kako smo u prvoj europskoj ligi liječenja rekao je prof. Bilić prezentirajući podatke EU zemalja o petogodišnjem preživljenju djece oboljelih od malignih bolesti.

Jedna od posljednjih mogućnosti liječenja, kako je rečeno na ovom događanju, jest CAR – T terapija koja će biti dostupna na Rebru za pacijente koji su kandidati za to liječenje.

U svojem predavanju na temu liječenja akutnih leukemija o toj je terapiji govorio i prof.dr.sc. Boris Labar koji je istaknuo kako je općenito uspješnost liječenja leukemije u djece u Hrvatskoj pokazala da je to u pravilu izlječiva bolest.

– Ima mala grupa djece koja su visokog rizika, ali većinu danas možemo izliječiti. Kada dođu uplašeni roditelji sa svojim djetetom, treba ih umiriti, poslati pravim ekspertima koji znaju i treba imati pozitivan pristup da znaju kako nije beznadno poručio je prof. Labar.

Predavanja su održali i dr. Ivan Zekanović i dr.sc. Marko Martinović te je nakon završetka stručnog dijela programa i predavanja liječnika, brojna okupljena publika vidjela prikaz petogodišnjeg rada HULL Podružnice Zadar, Udruge osnovane davne 1994. godine.

HULL podržava i poziva na podršku projektu izgradnje novog prostora za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u KBC-u Zagreb. Većina oboljele djece u Hrvatskoj liječi se u toj bolnici i trenutno sa njima nemaju mogućnosti boraviti roditelji, maleni pacijenti moraju dijeliti sanitarni čvor i sobu. Izgradnja novog odjela uskoro će biti dovršena u roh bau fazi, a sve su informacije dostupne na www.zdor.hr.

DRAŽEN VINCEK

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*