Međimurje Press
Zdravlje

Neću rak!

Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije te drugim zdravstvenim  ustanovama od 2009. godine obilježava Dan mimoza, kojeg je Hrvatski sabor 2011. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Nažalost, ove godine zbog epidemije COVID19 bolesti, po prvi puta tim povodom neće se održati tradicionalna manifestacija na Trgu Republike u Čakovcu, ali ipak koristimo prigodu da vas podsjetimo na važnost brige za vlastito zdravlje te odlazak na redovite ginekološke preglede kao i provođenje cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa.

U doba globalne pandemije COVID-19 bolesti, u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji različitih bolesti. Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva izradio novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom “NEĆU RAK” – https://necurak.hzjz.hr/.

Na internetskoj stranici “NEĆU RAK” mogu se pronaći informacije o rizicima i načinima zaštite od raka vrata maternice, a postoji i mogućnost postavljanja upita putem internetskog obrasca. Na stranici je dostupan popis ginekoloških ordinacija iz mreže javne zdravstvene službe prema županijama uz kontakt telefone, a biti će dostupni i on-line tečajevi sa snimljenim predavanjima, koja mogu poslužiti za edukaciju o ginekološkim temama.

Rak vrata maternice jedno je od najpreventabilnijih sijela raka, te ni jedna žena ne bi od njega trebala umrijeti, jer su svima dostupne učinkovite mjere prevencije.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2018. godini je od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 274 žena (stopa od 13,0 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini je umrlo 116 žena od posljedica te bolesti. Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadij raka visokog stupnja (premaligna promjena karcinoma in situ). Prema  istom izvoru, u 2018. godini u Međimurskoj županiji 4 su žene oboljele od invazivnog, a 26 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. Prema Izvješću o umrlim osobama, u 2018. i 2019. godini u Međimurskoj županiji nijedna žena nije umrla od raka vrata maternice, a od 2015.-2017. godine prosječno su u Međimurskoj županiji godišnje od ove bolesti umrle 3 žene.

Preventivne ginekološke preglede preporuča se provoditi jednom godišnje, a dinamika provođenja PAPA testa i HPV testiranja se provodi prema uputi ginekolog

Na odjelu patologije i citologije Županijske bolnice Čakovec godišnje se očita oko 13.000 PAPA testova, dok je 2020. godine, zbog COVID19 pandemije bilo očitano nešto manje PAPA testova, oko 10.000.

S obzirom da se infekcija sluznice humanim papiloma virusom (HPV) ne može vidjeti ni utvrditi pregledom, provodi se testiranje na HPV kojim se utvrđuje postoji li infekcija HPV-om i određuje se tip virusa (skupina virusa) kojim je osoba zaražena. Postupak uzimanja uzorka za testiranje na HPV je vrlo sličan onom kod PAPA testa i provodi se tijekom ginekološkog pregleda. Testom se iz obriska molekularnom metodom utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a. Pozitivan rezultat testiranja na HPV pokazuje da imate infekciju HPV-om i da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja premalignih stanja i raka vrata maternice, pogotovo ako imate infekciju visokorizičnim tipovima virusa. U Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na Gynexpert aparatu se molekularnom metodom provodi testiranje na HPV. Godišnje se obradi od 500-600 testova.

Financijska sredstva donirana tijekom prošlogodišnjeg obilježavanja Dana mimoza na Trgu Republike u Čakovcu bila su namijenjena za kupnju kompleta od 10 HPV testova s pripadajućim priborom za uzorkovanje, koji su donirani mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske te su bili simbolično predani laboratoriju u četvrtak 21.1.2021. godine, u povodu ovogodišnjeg 14. hrvatskog dana mimoza. Ovom prigodom najljepše zahvaljujemo svima koji su se odazvali prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji, a zahvaljujemo im i na doniranim sredstvima. Nadamo se da ćemo se iduće godine ponovno vidjeti na Trgu Republike u Čakovcu.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi cijepljenje protiv HPV-a od 2008. godine, a odaziv na cijepljenje je u Međimurskoj županiji među najboljima u Hrvatskoj. Upravo zbog toga je Djelatnost školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na poziv udruge Sve za nju, na Virtualnoj tribini BISER MUDROSTI održanoj 20.01.2021. godine, upriličenoj povodom ovogodišnjeg Dana mimoza i Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, kao primjer dobre prakse, prikazala te rezultate.

Županijska liga protiv raka Čakovec od 2017. godine provodi projekt Pitaj, uopće nije glupo pitanje, koji ima za cilj edukaciju o spolno odgovornom ponašanju, a na internetskoj stranici projekta –  http://www.pngp.eu/home, zainteresirane osobe mogu pitati što god ih zanima, vezano uz ginekološke teme i spolno odgovorno ponašanje, na koje će im odgovoriti specijalista ginekolog. Na web stranici projekta dostupna je i edukativna brošura istog naziva –  file:///C:/Users/rkkis/Downloads/brosura%20(1).pdf.

U povodu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice i 14. Hrvatskog dana mimoza, još jednom želimo istaknuti važne poruke te pozvati djevojke i žene da učine sve, kako bi očuvale svoje zdravlje i spriječile rak vrata maternice. Koliko je važan taj poticaj, vidljivo je iz rezultata CONCORD -3 međunarodnog istraživanja, koje pokazuje da je petogodišnje preživljenje od raka vrata maternice za žene kod kojih je rak vrata maternice bio dijagnosticaran u razdoblju od 2010.-2014. godine iznosilo 63%, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Stoga Vas pozivamo da se o svemu informirate na internetskoj stranici “NEĆU RAK”, a glavne poruke donosimo u nastavku:

  • Informirajte se kako možete smanjiti rizik bolesti i informirajte druge
  • Obavljajte redovite preventivne preglede kod ginekologa
  • Ako primijetite simptome koji mogu upućivati na rak vrata maternice odmah potražite pomoć liječnika
  • Cijepite se protiv HPV-a ako spadate u dobnu skupinu do 25 godina
  • Potaknite svoje kćeri da se cijepe protiv HPV-a
  • Saznajte gdje možete pronaći stručnu pomoć, odnosno podršku (ginekološke ordinacije po županijamazavodi za javno zdravstvo)
  • Vodite računa o zdravom stilu života – jedite dovoljno povrća i voća, nemojte pušiti niti konzumirati alkoholna pića

        Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „VITA“

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja