Međimurje Press
Zdravlje

Nove mjere od 1. srpnja!

MINISTAR BOŽINOVIĆ NAJAVIO!

Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. To mora Beroš predložiti vladi, ali mi smo pripremili novu odluku. Primjenjivati će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnositma i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera.

Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne covid potvrde.

Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima mogu instalirati aplikacija koja će momentalno očitati qr kod s digitalne potvrde.

Ostaje 100 osoba max na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s covid potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sveosobeimaju covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost.

Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sjede, okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje ne pridonose situaciji. Moraju se spriječiti nekontrolirana okupljanja a kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde.

Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, npr. publika na sportskim natjecanjima, ali samo uz covid potvrde.

Imamo dva tjedna da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom.

Mi moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u koju preko ljeta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Tu situaciju se mora iskontrolirati. Sad imamo besplatno cjepivo, imamo mogućnost kontrolirati epide. situaciju svake pojedine osobe. Naravno naglasak je na odgovornosti svih koji su u našem sustavu, gradskih i općinskih vlasti uz potporu koja je od prvog dana. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju s kojom se suočavamo.

Idemo afirmativno, ali nam treba suradnja svih, pogotovo onih koji će organizirati manifestacije -zaključio je Božinović

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja