medjimurjepress@gmail.com

Obavijest o cijepljenju protiv sezonske gripe!

Ove godine HZJZ  je osigurao 280 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe ( ukupno za RH) .

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od  ukupno 9 000 doza te će se cjepivo odmah distribuirati  izabranim liječnicima.

Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u petak, 03.11.2017. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja  protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu  cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je  ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača : Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska , zaštićenog imena  Influvac.

Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 –sličan soj ( A/Singapore/GP1908/2015,IVR-180), A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) –sličan soj ( A/Hong Kong/4801/2014,NYMC X-263B), B/Brisbane/60/2008-sličan soj- sličan soj( B/Brisbane/60/2008 divlji tip).

Sukladno Naputku HZJZ-a  cjepivo je preporučeno osiguranim osobama HZZO-a:

-osobe životne dobi 65 godina i starije,

-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika( bez obzira na dob, uključujući i djecu),

-pacijenti s kroničnim oboljenjima,posebice oboljenjima srca i pluća,uključujući i djecu ,a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom ( cistična fibroza,kronična astma,pronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma( uključujući dijabetes mellitus),kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava  (uključujući HIV infekciju),

-djeca i Adolescenti ( 6 mj. Do 18 god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),

-u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti ( kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti ( uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

-djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

-zdravstveni djelatnici,

-trudnice nakon prvog tromjesečja trudnoće, koje imaju kronične bolesti.

Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno (prema dopisu HZZO-a):

-osobe starije od 65 godina,

-kronični bolesnici ( srčani,plućni,bubrežni,dijabetičari i transplantirani)

-zdravstveni radnici

Višnja Smilović, dr.med

Prim. Marina Payerl-Pal,dr.med.

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*