Međimurje Press
VijestiZdravlje

Održana konferencija za novinare u ŽB Čakovec

Konferencija  je održana danas u ravnateljstvu ŽB Čakovec povodom prvog endoskopskog liječenja veziko-ureteralnog refluksa u djece te ostalih aktualnosti

Uz ravnatelje Igora Šegovića konferenciji su prisustvovali Sonja Tošić Grlač predsjednica Upravnog vijeća ŽB, prim. Zoran Bahtijarević, dječji kirurg dr. Sven Pal, donator dječjoj kirurgiji Alen Kajmović (Vajda d.d.), nova glavna sestra Valerija Koren.

Ravnatelj čakovečke bolnice dr.med., spec.pedijatrije, subspec.pedijatrijske gastroenterologije Igor Šegović akcentuirao je sve veći broj oboljelih  na COVID 19. Većina njih je onih koji se dosada nisu cijepili te pozvao zdravstvene i nezdrastvene djelatnike da se cijepe.

Od 1. lipnja kada je postao v.d.ravnatelj zajedno sa svojim suradnicima osmislio je jedan novi odjel COVID deal pregrađivanjem starte dnevne bolnice u do za intenzivno liječenje. Tako da se najteži bolesnici od COVID bolesti, pacijenti na respiratoru, mogu zbrinjavati u novom prostoru, Time smo dobili slobodniju jedinicu intenzivnog liječenja za nesmetan rad i kako bi se operacije mogle nesmetano odvijati.

Kako su anesteziolozi dosta opterećeni, krenuli smo i u njihovo traženje na tržištu. Srećom, uspjeli smo zaposliti novu anesteziologinju dr. Ivanu Novak, a koja je pristigla iz Bolnice Varaždin. Isto tako povećan je i broj okoloških pacijenata, a poznato je da imamo samo jednog onkologa dr. Čonkaša i jednu doktoricu koja je na specijalizaciji. I tu smo uspjeli pronaći još jednog onkologa prof. dr. Damira Gugića, bivšeg šefa za radioterapiju i okologiju KBC Osijek, koji će dva puta tjedno dolaziti u ŽB Čakovec i pregledavati cca 200 pacijenata na mjesec- istaknuo je Šegović.

Sonja Tošić Grlač naznačila je zalaganje liječnika u ulaganja u zdravstveni sustav. Međimurska županija kao osnivač ulagat će i dalje u infrastrukturu bolnice pa je tako u planu rekonstrukcija Odjela dječje nominalne kirurgije (3 milijuna kuna), izgradnjom prilazne ceste kod glavnog ulaza u bolnicu te kod hitnog prijema (1,6 milijuna), rekonstrukcijom gornjeg djela zgrade ZZJZ te dogradnjom (7 milijuna kuna) i energetskoj obnovi ostalog dijela ŽB Čakovec.

Dr. Sven Pal dr.med.spec.dječje kirurgije, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, naglasio je važnost novog pribavljenog aparata za dječju urologiju i manje invazivnoj kirurgiji tj. endoskopiji. Ovakve vrste operacijskih zahvata ne rade se rutinski u svim hrvatskim bolnicama. Oprema je osigurana putem čakovečke Vajde i Franje Radeka koji živi u Austriji.

Novi vanjski suradnik ŽB Čakovec, primarijus Zoran Bahtijarević vrsni dječji kirurg iz Klaićeve bolnice u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva za dječju kirurgiju rekao je kako se iz godina studiranja dobro poznaje sa dr. Šegovićem, a bio je i mentor dr. Palu prilikom specijalizacije. Naveo je i današnje dvije operacije koje su zajedno odradili s novim vrhunskom opremom kod malog dječaka i 16-godinje djevojčice. Kako je rekao, kao vanjski suradnik trebao je doći prije dvije godine, ali prepreka je bila pandemija koronavirusa.

Napomenimo da  je prim.Bahtijarević  i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije.

Alen Kajmović predsjednik uprave Vajde d.d., jedan od donatora naznačio je kako se povećava kvaliteta liječenja djece u Čakovcu koja neće morati odlaziti u druge centre. Donacija Vajde iznosi 200.000 kuna i nije posljednja.

(rd)

 

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja