Počeo je mjesec oralnog zdravlja

HRVATSKO STOMATOLOŠKO DRUŠTVO HLZ-a OGRANAK ČAKOVEC

Prema odluci Vijeća europskih doktora dentalne medicine, 12. rujna  je Europski dan oralnog zdravlja, a prema odluci Hrvatske komore dentalne medicine od 12. rujna do 12. listopada je  Mjesec oralnog zdravlja.

Oralno zdravlje je, kao sastavni dio općeg zdravlja, bitno za kvalitetu života. SZO je definirala oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju. Najčešća oralna bolest je zubni karijes. Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice od koje boluje 90 % cjelokupnog čovječanstva i koja se javlja u svim dobnim skupinama. Prema SZO, 60-90% školske djece ima zubni karijes što ukazuje na ozbiljnost ovog zdravstvenog problema. Kao mjera učestalosti karijesa koristi se KEP indeks. Prosječna vrijednost KEP indeksa za neke razvijene europske zemlje je <1,00, a za Hrvatsku nažalost 6,69. Hrvatski 12-godišnjaci nalaze se na samom dnu europske ljestvice sa KEP indeksom od 4,51. Posebno je zabrinjavajuća slika među populacijom od 35 do 45 godina jer je KEP indeks 16,21. Mnogo je čimbenika povezano s pojavom karijesa. Najvažniji su svakako prehrambene navike i oralna higijena. Pretjeran unos ugljikohidrata, pogotovo uzimanje šećera između obroka velik je rizični faktor za nastanak karijesa. Prema rezultatima istraživanja 11% ispitanika uopće ne održava zubnu higijenu. Stoga postoji jasna potreba za borbom s oralnim zdravstvenim problemima i kod djece i kod odraslih.  Potrebna je zapravo stalna sustavna edukacija cijelog društva, s ciljem uspostave navika pravilne prehrane i održavanja oralne higijene te redovitog posjećivanja stomatologa.

 

U subotu, 15. rujna 2018. u Čakovcu na Trgu Republike od 10 do 12 sati  obilježit ćemo Europski dan oralnog zdravlja i početak Mjeseca oralnog zdravlja. Na štandu ćemo dijeliti edukativne materijale te zubne pastice i četkice, a u radionici će djeca vježbati četkanje zubi…

Organizatori :

Vladimir Mađarić dr.dent.med.

predsjednik Hrvatskog stomatološkog društva, podružnica Čakovec

Mr.sc. Tanja Rosić,dr.med.dent.

Društvo „Naša djeca” Čakovec – Gordana Šoltić Siladi

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*