Međimurje Press
Zdravlje

Poliklinika Medikol, lider u PET/CT dijagnostici u ovom dijelu Europe i Poliklinika Vitalis u BiH doveli PET/CT uređaj!

Pozitivna liječnička iskustva i praksa iz Hrvatske, uz stručnost i znanja, prenose se u zemlje regije

U jasnoj želji za stalnim unapređenjem zdravstvenog sustava te poboljšanja kvalitete života pacijenata, temeljem izvrsne suradnje dviju institucija, Poliklinike Medikol iz Zagreba i poliklinike Vitalis iz Mostara, jučer je u Mostaru službeno pušten u rad uređaj PET/CT, namijenjen za dijagnosticiranje zloćudnih bolesti, a čime se pacijentima iz Bosne i Hercegovine omogućilo da zbog ove pretrage više ne moraju putovati u susjedne zemlje.

Podsjetimo, PET/CT primarno se primjenjuje u dijagnostici zloćudnih bolesti, kliničkom praćenju bolesnika, procjeni proširenosti zloćudne bolesti, kao i učinaka liječenja. Ovaj uređaj je važan jer se pomoću njega jednostavno može pratiti tijek bolesti kod oboljelih od karcinoma, ali i otkriti eventualni povrat bolesti i njezine metastaze. Ono što je posebno važno jest da je uz ovaj uređaj, umjesto nekoliko zasebnih pretraga, koje za pacijenta iziskuju značajno više vremena te dijagnostiku na više različitih mjesta, to moguće učiniti u jednom koraku i na jednom mjestu.

Ravnatelj poliklinike Vitalis dr. Goran Đuzel prilikom puštanja u rad ovog uređaja istaknuo je kako je PET/CT jedini uređaj ove vrste u ovom dijelu zemlje. Naglasio je da je došla nova era u kojoj se zdravstvo ponosi novim metodologijama liječenja i dijagnostikom te dodao: “Ponosimo se novim metodologijama i dijagnostikom liječenja, a ono što je neophodno za pacijente jedna je od najsofisticiranijih dijagnostičkih metoda u Mostaru i državi, a ono što je bilo teško dokučivo pacijentima, sada je nadohvat ruke”, poručio je dr. Đuzel.

Ovaj poduzetnički poduhvat poliklinika Vitalis napravila je s Poliklinikom Medikol iz Hrvatske koja je inače lider u PET/CT dijagnostici u ovom dijelu Europe.

Svečanim presijecanjem vrpce, uređaj PET/CT u rad je pustio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, čestitajući dvjema poliklinikama na izuzetnom hrabrom potezu te rekao: „Zagovornik sam kontrolirane liberalizacije tržišta zdravstva i mislim da je to dobar put u kojem svi zajedno trebaju ići i, po uzoru na zapadne zemlje, jer privatni sektor u zdravstvu mora imati svoj ‘nišu’, što će biti dobro u konačnici i za naše pacijente. Doznao sam da je predviđeno da i ova pretraga bude dijelom subvencionirana, što me čini sretnim, budući da se radi o izuzetno skupoj, a vrlo korisnoj pretrazi.“

Dr. Darijo Radović, voditelj Medikolova PET/CT Centra Split koji dugi niz godina surađuje sa stručnjacima iz SKB Mostar po pitanju PET/CT pacijenata podsjetio je kako je riječ o dijagnostici koja je u kliničku praksu uvedena 2000. godine, a već 2007. ovakav je uređaj instaliran u podružnici Poliklinike Medikol u Zagrebu, a nakon toga i u Splitu, Rijeci i Osijeku. Iza njih je, kako je dodao, veliko iskustvo i više od 100 000 pacijenata obrađenih na PET/CT-u.

Uređajem PET/CT, naveo je, bez kojeg je suvremena onkologija nezamisliva, nastoji se značajno smanjiti smrtnost stanovništva od zloćudnih bolesti te spasiti i produžiti tisuće ljudskih života. Prednost PET/CT-a u odnosu na druge dijagnostičke slikovne metode jest ta da se jednim snimanjem obuhvaća i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment, istovremeno dajući informacije i o funkciji i o izgledu tkiva te organa u cijelom tijelu. Također, u svemu tome nezaobilazna je točka PET/CT koja ima mogućnost da liječnik onkolog odabere adekvatnu terapiju i procijeni djeluje li ta terapija nakon kratkog vremena ili ciklusa i hoće li je mijenjati ili ne“, dodao je dr. Radović. Podsjetio je i na jednu studiju u kojoj su Amerikanci izračunali da se u PET/CT dijagnostici u 35 posto pacijenata promijenila strategija pristupa prema samom liječenju. „Svjedoci smo da je broj onkoloških pacijenata u velikom porastu, a s druge strane svjedoci smo i terapijskih mogućnosti za takve pacijente gdje danas, kod nekih onkoloških pacijenata, možemo promatrati i liječiti ih kao s nekom kroničnom bolešću s kojom će živjeti normalno“, kazao je dr. Radović.

PET/CT se također koristi u prognozi i praćenju tijeka i ishoda zloćudnih bolesti te odgovora na različite medikamentozne, kirurške ili radioterapijske postupke. Koristi se i nakon završenog liječenja u svrhu otkrivanja ostatka bolesti, otkrivanja recidiva, odnosno povrata zloćudne bolesti i metastaza te kao pomoć pri određivanju polja zračenja.

Za PET/CT pretragu potrebno je imati indikaciju (opravdanu potrebu za snimanje) koju postavlja liječnik specijalist određenih grana medicine, obično je to onkolog, ali može biti i internist, infektolog, neurolog, kirurg.

Ruđer Medikol Ciklotron je dobavljač neophodnih radionukleida u dijagnosticiranju PET/CT-om.

Nataša Cesarec Salopek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja