Međimurje Press
Zdravlje

Povodom Svjetskog dana dijabetesa danas je u zgradi Scheier održana promocija knjige „Međimurski slatkiš“

Danas se obilježava Svjetski dan dijabetesa, bolesti suvremenog čovjeka, kojeg liječnici zovu tihim ubojicom jer se bolest godinama može razvijati bez simptoma. Zato je prvo oružje u borbi protiv šećerne bolesti prevencija. „Međimurski slatkiši“, udruga koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje, danas je održala promociju knjige „Međimurski slatkiš“ autora Josipa Petrlića Pjera koja priča priču o djevojčici oboljeloj od dijabetesa i svakodnevnim situacijama s kojima se susreću oboljeli i njihovi roditelji.

Promociji knjige nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je čestitao udruzi na 6 uspješnih godina rada tijekom kojih sudjeluju na brojnim aktivnostima i akcijama diljem Međimurja. „Udruga „Međimurski slatkiši“ jedina je Udruga za djecu s dijabetesom na području Međimurske županije koja brine o djeci i njihovim roditelja s ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelog djeteta te poticanje na edukaciju cijele obitelji. Hvala vam što zajedničkim radom i trudom pomažete vašim članovima,“ rekao je župan Posavec.

Tajnica Udruge Suzana Mutvar zahvalila je Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu na financijskoj pomoći prilikom izdavanja knjige te istaknula kako djeca sa šećernom bolesti balansiraju i obavljaju svakodnevne aktivnosti 24 sata na dan 365 dana u godini, što nije nimalo lako. „U Udruzi imamo 26 djece s dijabetesom, a kako brinemo o cijeloj obitelji imamo 90-tak članova. Zajedničkim radom i trudom pomažemo našim članovima.“

Udruga brojnim aktivnostima i savjetima i prevenciji dijabetesa nastoji podići svijest građana o šećernoj bolesti te olakšati oboljelima, posebice djeci. „Međimurski slatkiši“ kroz  javnozdravstvene akcije koje provode 3-4 puta godišnje ističu važnost prevencije kroz redovito mjerenje šećera i edukacije kojima nastoje doprijeti do sugrađana i skrenuti im pozornost na važnost dobre kontrole bolesti.

Međimurska županija je u suradnji s Udrugom dijabetičara Nedelišća, u ovoj godini kada ponosno nosimo titulu Europske regije sporta –  pokrenula projekt vrijedan pola milijuna kuna nazvan „Zdrovje prije sega“ u cilju unaprjeđenja zdravlja naših ljudi.

(mž)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja