Prijedlog vijećnika kluba Živi zid Međimurje

Roditelji djece starije od šest mjeseci koja se nalaze na bolničkom liječenju u Čakovcu nemaju pravo na uputnicu odnosno boravak u bolnici s njima. Županijska bolnica Čakovec djecu stariju od šest mjeseci ne smatra dojenčadi i takva djeca tj. njihovi roditelji moraju plaćati boravak da bi ostali uz svoje dijete.

Prema javno dostupnim informacijama djecu treba dojiti do treće godine života i nije jasno po kojim kriterijima je odlučeno da djeca od sedam mjeseci nisu dojenčad. Takva praksa je u suprotnosti sa poticanjem što duljeg dojenja koja se istovremeno provodi na raznim razinama. Također smatramo da su djeca do godinu dana starosti premalena da bi mogla biti bez roditeljske skrbi u bolnici. Ovaj problem je tim izraženiji jer je praksa u drugim županijskim bolnicama (npr. Varaždin, Koprivnica) bitno povoljnija za roditelje nego u Čakovcu.

Prijedlog vijećnika Živog zida Međimurske županije je da se djeci do godinu dana u potpunosti financira boravak jednog roditelja u bolnici, a do tri godine sufinancira djelomično.

Želimo li da u potpunom smislu Županijska bolnica Čakovec bude bolnica prijatelj djece, a samim time i Međimurska županija, od velike važnosti je pristupiti ovome problemu sa humanim pristupom i što hitnije.

Dopis je to koji je predstavljen na današnjoj press konferenciji i koji je ovih dana upućen županu Međimurske županije, predsjedniku Skupštine Međimurske županije, a bude li potrebno i Ministarstvu zdravlja.

Ovaj prijedlog vijećnice Snježane Sabolek podržao je i Branimir Bunjac koji je naglasio kako godišnji izdatak do 200.000 kuna s obzirom na proračunski suficit nije velik, a osobito kada se toliko vremena troši na pitanje demografije. Kako je rekao, zbog čega plaćamo zdravstveni doprinos koji je povećan za 10%, razna dopunska osiguranja ako ne možemo roditeljima pružiti boravak uz svoju djecu. Ovako ispada da nemamo ujednačene kriterije i ispada sve kao neka privilegija ili čak zdravstveni turizam.

Na konferenciji je govorila i majka djeteta Vesna Sobočanec koja je za tri dana boravka s djetetom u bolnici platila 450 kuna. Kako je napomenula, iako je dijete staro 7 mjeseci, nisam si mogla zamisliti da ne budem uz njega, pogotovo kad se hrani isključivo dojenjem.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*