medjimurjepress@gmail.com

Procijepljenost djece protiv ospica je u Međimurskoj županiji visoka

Ponovna pojava ospica u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do 24.9.2019. godine zaprimio je dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj.

U 2019. godini u Međimurskoj županiji nemamo zabilježen slučaj obolijevanja od ospica. Zadnji  registrirani slučaj bio je u 2017. godini.

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (11 oboljelih), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novo oboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 33 oboljelih od  ospica, devet je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 10 oboljelih ne može se utvrditi jesu li zaraženi izvan ili u zemlji.

12 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 2 oboljele osobe su primile 2 doze cjepiva, a u 14 osoba je cjepni status nepoznat.

Procijepljenost djece protiv ospica  je u Međimurskoj županiji  visoka, jedna od najboljih u Hrvatskoj.

U 2018. godini iznosila je 97.10 %   za djecu u drugoj godini života ( iznimka je  bila  2015. godina kada je obuhvat te djece iznosio 93.78 %.),   a pri upisu u prvi razred je procijepljenost iznosila 97,75%.

Iako je u našoj županiji postignut visoki cjepni obuhvat , mogući su “ epidemiološki džepovi”  gdje je procijepljenost niža od propisane.

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti.

ZZJZ Međimurske županije

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*