Međimurje Press
Zdravlje

Programa obveznog cijepljenja tijekom epidemije koronavirusa

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju koronavirusa, donosimo preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o provođenju programa obveznog cijepljenja.

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, no u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama preporučujemo sljedeće:

  • Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.
  • Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.
  • Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.
  • Izuzetak je djelatnosti školske medicine (djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata) gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju odnosno čim se sistematski pregledi počnu provoditi.
  • Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Koronavirus.hr

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja